Deze zomer leidt Museumtijdschrift u langs negen minder bekende topstukken uit de Collectie Nederland. Aflevering 4: Homme Siebenga tipt de messcherpe rietstengels van Sjoerd de Vries.

De ijzige rietkragen, opdoemend uit de mist in veengebied De Deelen, zijn een terugkerend onderwerp in het werk van de eigenzinnige, Friese kunstenaar Sjoerd de Vries (Aldehaske, 1941). De rietstengels zijn met een mes in een oude boekband van gelaagd karton gekerfd en daarna bewerkt met een strijkijzer, beschilderd met pigmenten en deels weer afgekrabd. Het is een verweerd en uitgebeten waterlandschap, alsof het al eeuwen bestaat, en tegelijk oogt het werk geometrisch en hedendaags. Tot en met 17 september is dit intrigerende werk te zien in de tentoonstelling ‘On the Spot’ in Museum Belvedère, met werk van twaalf kunstenaars gewijd aan een unieke streek of locatie, van Syrië tot Meppel.

Beeldcredit: Sjoerd de Vries, ‘Landschap (De Deelen)’, 2002, gemengde techniek in gelaagd karton, 33,5 x 53,2 cm, collectie Museum Belvedère.

WINACTIE!
In Het Nederlandse Kunst Boek van uitgeverij WBOOKS (t.w.v. € 24,95) presenteert voormalig hoofdredacteur van Museumtijdschrift Din Pieters 300 kunstwerken uit de Collectie Nederland. Het boek is tevens een uitnodigende gids, om zelf op onderzoek te gaan. Elke week verloten wij een boek onder abonnees. Doe mee & win!

Winactie Het Nederlandse Kunst Boek