Deze zomer leidt Museumtijdschrift u langs negen minder bekende topstukken uit de Collectie Nederland. Aflevering 5: Jet van der Sluis tipt de eeuwige jeugd van ‘Meisje met kers’.

Iedere keer als ik in het Rijksmuseum Twenthe kom, ga ik even bij haar langs: het ontroerend ernstige meisje dat de Enkhuizer schilder Jan Claesz. ruim vierhonderd jaar geleden schilderde. Op de voet van de pilaster staat ‘Aetatis : Svae . 6 : 1594’, en veel meer dan dat ze destijds dus zes jaar oud was weten we niet. Het meisje was ongetwijfeld van gegoede komaf: kijk naar die prachtige molensteenkraag en rijkversierde mouwen. Ze oogt net zo fris en fragiel als het kersje in haar hand.

In 2005 kreeg ze even gezelschap van (het portret van) haar oudere zusje, in een prachtige installatie van Nicolas Dings. Nu ze weer alleen is, staat de tijd weer stil. Onwillekeurig dwalen je gedachten af naar haar toekomst, in een inmiddels voltooid verleden tijd. Ars longa, vita brevis, oftewel kunst is lang, het leven kort… Dag meisje met de kers, dag!

Beeldcredit: Jan Claesz., ‘Meisje met kers’, 1595, olieverf op paneel, 81 x 55,3 cm, collectie J.H. van Heek, Rijksmuseum Twenthe.

WINACTIE!
In Het Nederlandse Kunst Boek van uitgeverij WBOOKS (t.w.v. € 24,95) presenteert voormalig hoofdredacteur van Museumtijdschrift Din Pieters 300 kunstwerken uit de Collectie Nederland. Het boek is tevens een uitnodigende gids, om zelf op onderzoek te gaan. Elke week verloten wij een boek onder abonnees. Doe mee & win!

Winactie Het Nederlandse Kunst Boek