Nederland heeft honderden kleine musea, vaak onbekend bij het grote publiek. Daarom bezoekt Museumtijdschrift ook deze zomer twaalf unieke collecties, van hedendaags panorama tot internationaal klompenmuseum. Aflevering 6: De wondere wereld van het Radio Amateur Museum in Reusel.

Vloerbedekking of een stokoude radio. Frans Driesens had zijn keuze snel gemaakt, maar helaas was zijn toenmalige verloofde het minder eens met zijn keuze om een oude radio te gaan kopen. Wat begon met radiootjes knutselen, mondde uit in een verzameldrift van oude radio’s en ten slotte in een heus museum.

Midden in een woonwijk in het Brabantse Reusel hangt een bordje met daarop ‘Museum’ aan de gevel. In dit huis bevindt zich het Radio Amateur Museum, opgericht door de voormalige scheikundige en radiotechneut Frans Driesens. De term radioamateur verwijst niet naar jongetjes die met radiootjes spelen op hun zolderkamer, maar naar techneuten die in de jaren ’20 en ’30 zelf radio’s bouwden.

Driesen wilde een focus in zijn ‘verzamelbeleid’ en verzamelde daarom alleen Nederlandse radio’s. De collectie bevat ruim 700 oude radio’s, waarvan de oudste stamt uit 1913. Standaard zijn de radio’s zeker niet te noemen: zo is er een fietsradio, een radio in een luciferdoosje en een wereldbolradio. Driesens’ ‘pronkstuk’ is een complete verzameling radio’s van de Nederlandsche Seintoestellen Fabriek, de voorloper van Philips.

De bezoeker krijgt door Driesens allerlei demonstraties voorgeschoteld, wat uitmondt in een kakofonie van geluid uit oude radio’s, een jukebox en een oude platenspeler. Zo weerklinkt ook het typische geluid van ruis in Reusel.

Foto: Zoë Spaaij