Deze zomer leidt Museumtijdschrift u langs negen minder bekende topstukken uit de Collectie Nederland. Aflevering 7: Dorien Tamis tipt de naïeve achttiende-eeuwse tekenkunst van Pieter Ellen.

Gevestigd in een prachtige, zeventiende-eeuwse boerderij heeft Museum Het Sterkenhuis in Bergen (NH) gelukkig nog veel van zijn oorspronkelijke, knusse karakter als plaatselijke oudheidkamer bewaard. Doorgaans zijn er altijd wel een paar van de fascinerende tekeningen van Pieter Ellen tentoongesteld.

Krap zestig tekeningen maakte Ellen tussen 1705 en 1780, in een naïeve, ongeschoolde hand. Op basis van een door hem gekalligrafeerd alfabet wordt verondersteld dat Ellen een schoolmeester was. Verder is er helemaal niets over hem bekend. Dat maakt de zonderlinge details in zijn werk – een reuzezon, gestippelde koeien, poepende muzikanten, schaatsers op de Dam en gekke geblokte bebouwing rond de Toren van Babel – alleen maar intrigerender.

Beeldcredit: Pieter Ellen, ‘Toren van Babel’, jaartal onbekend, collectie Kranenburgh, locatie Het Sterkenhuis.

Vijf tekeningen van Pieter Ellen zijn te zien op de seizoenstentoonstelling ‘Bouwen op Geloof’, t/m 29 oktober in Museum Het Sterkenhuis, Bergen, MK gratis, museumhetsterkenhuis.nl

WINACTIE!
In Het Nederlandse Kunst Boek van uitgeverij WBOOKS (t.w.v. € 24,95) presenteert voormalig hoofdredacteur van Museumtijdschrift Din Pieters 300 kunstwerken uit de Collectie Nederland. Het boek is tevens een uitnodigende gids, om zelf op onderzoek te gaan. Elke week verloten wij een boek onder abonnees. Doe mee & win!

Winactie Het Nederlandse Kunst Boek