Nederland heeft honderden unieke kleine musea, van schilderachtig vrouwenhofje tot curieus missiemuseum. Museumtijdschrift bezoekt er deze zomer 12. Aflevering 7: een bomenmuseum om in te verdwalen zo groot.

Wat lijkt op een groot, natuurlijk bos bij Doorn blijkt een ongekende verzameling bomen, struiken en gewassen. Sinds 1924 hebben ze geleidelijk hun plek gevonden in het levenswerk van bomenliefhebber Max von Gimborn (1872-1964), nu het grootste arboretum van Nederland. De meer dan drieduizend soorten in de collectie zijn te bekijken langs een route van ongeveer twee kilometer en worden vergezeld van een aantal kunstwerken gemaakt van natuurlijke producten, zoals een fiets van sprokkelhout.

Het draait in de totale 27 hectare grond volledig om de schoonheid van de natuur en haar biodiversiteit. Het museum, voorheen eigendom van de Universiteit Utrecht en nu van de stichting Von Gimborn Arboretum, is ook een kennisbron voor wetenschappelijk onderzoek. De variëteit van bomen loopt van de klassieke Rododendron tot bijzondere naaldbomen, esdoorns en de dertig meter hoge Mammoetboom (Sequoiadendron giganteum). Het aanbod is zo ontzettend groot, dat je door de bomen bijna het museum niet meer ziet. Tip: neem een picknickmand mee.