Nederland heeft honderden kleine musea, vaak onbekend bij het grote publiek. Daarom bezoekt Museumtijdschrift ook deze zomer twaalf unieke collecties, van hedendaags panorama tot internationaal klompenmuseum. Aflevering 7: De Zeeuwse Mesdag: Panorama Walcheren.

Panorama Mesdag in Den Haag, een van de oudste negentiende-eeuwse panorama’s van de wereld, kent vrijwel iedereen. Maar de kans is groot dat u nog nooit van Panorama Walcheren heeft gehoord. Het idee voor dit Panorama is in 2008 begonnen bij een opticien in Middelburg. Hij wilde een Panorama van Zeeland laten maken naar het voorbeeld van Mesdags 120 meter lange vergezicht. Hoewel dit plan mislukte, werd het idee voor een Zeeuws Panorama voortgezet door een aantal vrienden. Zij vonden kunstschilder Jo Dumon Tak bereid om immense panorama’s te schilderen van het Zeeuwse stads- en kustlandschap. Het Panorama is gevestigd in een fabriekshal voor scheepsmotoren uit 1913, soms kan de bezoeker de olie nog ruiken.

Net als het kustlandschap verandert ook het Panoramalandschap jaarlijks. Zo wordt de bezoeker ieder jaar weer verrast door een nieuw doek. Daarnaast krijgt de bezoeker een kijkje in de keuken van het panorama-schilderen. Niet alleen is de schilder zelf iedere maandag aan het werk, ook met foto’s en schetsen wordt getoond hoe zo’n panorama tot stand komt.

Negen verschillende ruimtes portretteren elk een ander deel van Zeeland. Daarmee laat Panorama Walcheren zien dat de provincie veel meer is dan alleen zee en strand. Beginnend bij het Oranjebos in Oostkapelle wordt de bezoeker geleid langs het industriële Vlissingen, het pittoreske Veere, het strandlandschap van Domburg en de weilanden van de hoofdstad Middelburg. Panorama Walcheren is een reis door Zeeland, maar dan droog en zonder wind, met de geur van olie in plaats van zilte zeelucht.

Foto: Zoë Spaaij