Nederland heeft honderden kleine musea, vaak onbekend bij het grote publiek. Daarom bezoekt Museumtijdschrift ook deze zomer twaalf unieke collecties, van hedendaags panorama tot internationaal klompenmuseum. Aflevering 8: Wees een wees in het Elisabeth Weeshuis Museum in Culemborg.

Wat hebben Harry Potter en Assepoester met elkaar gemeen? Ze zijn allebei wees. Maar hoe was vroeger het leven van een weeskind, dat niet in een sprookje leefde? Dat ervaart de bezoeker in het Elisabeth Weeshuis Museum, van bier bij het ontbijt en ongedierte in bed tot aan onderwijs om de wezen uiteindelijk als volwaardige burgers te kunnen ‘uitzetten’.

Het museum is gevestigd in het eerste nieuwgebouwde weeshuis van Nederland. Het werd in 1560 opgericht uit de nalatenschap van Elisabeth van Culemborg (1475-1555). Deze laatste telg van de stichters van de stad Culemborg liet een deel van haar rijkdommen na aan ‘de armen van Culemborg’. De uitvoerders van haar testament besloten met dit geld een weeshuis te bouwen dat bijna vierhonderd jaar, tot 1952, zou functioneren.

Vanaf de binnenkomst in de kelder tot aan het afscheid van het weeshuis op zolder, doorloopt de bezoeker het leven van en de omgang met weeskinderen door de eeuwen heen. Met teksten, objecten, uniformen, video- en audiofragmenten, spelletjes en touchscreens wordt de verbeelding geprikkeld van jong en oud. Naast de vaste opstelling organiseert het museum tijdelijke tentoonstellingen.

Het fenomeen weeshuis is, althans in Nederland, geschiedenis geworden. Dit bijzondere themamuseum laat je teruggaan in de tijd en even weeskind zijn.

Foto’s: Zoë Spaaij