Deze zomer leidt Museumtijdschrift u langs negen minder bekende topstukken uit de Collectie Nederland. Aflevering 8: Margriet Verhoef tipt de duizelingwekkende wandtapijten van Zeeuwse zeeslagen.

De mooiste zaal in het Zeeuws Museum is die waarvan de muren compleet schuilgaan achter zes historische wandtapijten, gemaakt tussen 1593 en 1604. Het zijn schitterende verbeeldingen van de zeeslagen die de Zeeuwse Watergeuzen tijdens de Tachtigjarige Oorlog leverden om de Spanjaarden te verslaan. De tapijten werden ontworpen door Hendrik Vroom, de beroemdste zeeschilder van Nederland, en verbazingwekkend gedetailleerd geweven in de beste ateliers van Delft en Middelburg. Maar liefst 128 vierkante meter aan golven, schepen, kanonvuur en al dan niet verdrinkende soldaten. Je waant je als kijker midden in het gewoel; het geluid denk je er moeiteloos bij. Een intacte serie als deze is uniek in de wereld. We hoeven er alleen maar voor naar Middelburg.

Beeldcredit: Overzicht wandtapijtenzaal ‘Dit is Zeeland’, Zeeuws Museum, foto Pim Top.

WINACTIE!
In Het Nederlandse Kunst Boek van uitgeverij WBOOKS (t.w.v. € 24,95) presenteert voormalig hoofdredacteur van Museumtijdschrift Din Pieters 300 kunstwerken uit de Collectie Nederland. Het boek is tevens een uitnodigende gids, om zelf op onderzoek te gaan. Elke week verloten wij een boek onder abonnees. Doe mee & win!

Winactie Het Nederlandse Kunst Boek