Nederland heeft honderden kleine musea, vaak onbekend bij het grote publiek. Daarom bezoekt Museumtijdschrift ook deze zomer twaalf unieke collecties, van hedendaags panorama tot internationaal klompenmuseum. Aflevering 9: Tegelverhalen in Otterlo.

Tegels, tegels en nog meer tegels. Wie voor het eerst het Nederlands Tegelmuseum betreedt, staat versteld. Wat van buiten eerder een woonhuis lijkt, blijkt van binnen een museum met twaalf kleine zalen.

De collectie begon als privéverzameling van architect Gerrit Feenstra (1890-1985). Hij raakte gefascineerd door het betegelde interieur van een boerderij op Terschelling en besloot de bedreigde tegels te ‘redden’. Dat was het begin van een hele rits aankopen én van het museum, dat door Feenstra is ontworpen. De collectie omvat inmiddels ruim twaalfduizend tegels en volgt de ontwikkeling van de Nederlandse tegelindustrie, die haar hoogtijdagen vierde in de zeventiende eeuw. De expositie toont niet alleen deze Delfts Blauwe tegels, maar heeft ook een aantal bijzondere art-nouveautableaus, zoals de Tegelplaat van de Zuivelbond naar ontwerp van professor Th. K. L. Sluyterman (1910). Voor de liefhebber van modern hangt er bijzonder keramisch werk van Karel Appel, ‘Personage’ uit 1969.

Het Tegelmuseum heeft overigens een band met dat andere museum in Otterlo, het Kröller-Müller Museum. Helene Kröller-Müller (1869-1939) verzamelde namelijk niet alleen Mondriaans en Van Goghs, ook was zij een liefhebber van tegels. Een deel van haar collectie is te bewonderen in het hart van het Tegelmuseum. Er is veel te zien in dit ‘kleine’ museum, dus neemt u er gerust de tijd voor. Een ding echter ontbreekt: tegeltjeswijsheden zult u er tevergeefs zoeken.

Beeld: Zaaloverzicht Nederlands Tegelmuseum, foto: Aad Witteveen.