Deze winactie is geannuleerd in verband met het Coronavirus. We gaan kijken naar de mogelijkheden voor een nieuwe datum als het museum weer opengaat.

Tot en met 28 juni 2020 is de tentoonstelling Mancini. Eigenzinnig & Extravagant te zien in De Mesdag Collectie in Den Haag. Museumtijdschriftabonnees maken kans op 2 gratis toegangskaarten voor een inleiding & bezoek aan de tentoonstelling inclusief een lekker Italiaans kopje koffie met lekkernij.

De Italiaanse kunstenaar Antonio Mancini (1852-1930) verwerkte stukjes glas, metaal, spiegeltjes, delen van lege verftubes in zijn verf om glanzende effecten te bereiken en was met zulke experimenten zijn tijd zo ver vooruit, dat hij zijn publiek versteld deed staan. Wie goed kijkt, ziet dit ook terug in zijn schilderijen.

Als een van de belangrijkste Italiaanse kunstenaars van zijn tijd had Mancini een groot netwerk van liefhebbers in Frankrijk, Nederland, Engeland, Ierland, Amerika en Duitsland. Een van deze bewonderaars was Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), die Mancini’s Nederlandse mecenas werd en in een periode van twintig jaar zo’n 150 werken van Mancini naar Den Haag liet komen, voor zijn eigen collectie maar ook om tentoon te stellen en door te verkopen.

In De Mesdag Collectie bevinden zich nog altijd vijftien bijzondere kunstwerken van Mancini. Op de tentoonstelling Mancini. Eigenzinnig & Extravagant is een selectie daarvan te zien, aangevuld met bruiklenen uit musea in Rome, Florence, Dublin, Londen, Amsterdam, Dordrecht en particuliere collecties, die vaak niet eerder in Nederland tentoongesteld zijn geweest.
Aan de hand van bonte voorstellingen met vrouwen of kinderen, Italiaanse circusjongens, grandioze portretten, serieuze of juist uitdagende zelfportretten én beschilderde pastaborden treedt u toe tot de extravagante wereld van de eigenzinnige Mancini.

Bent u Museumtijdschriftabonnee? Dan maakt u kans op 2 gratis kaarten voor een inleiding gegeven door gastconservator Adrienne Quarles van Ufford. Zij vertelt u over Mancini, zijn leven en wat voor mens hij was. Dit mooie verhaal plaatst het werk van Mancini tevens in een bijzondere context. Tijdens de inleiding krijgt u een lekker Italiaans kopje koffie met een lekkernij. Na de inleiding bezoekt u samen met Adrienne Quarles van Ufford de tentoonstelling. Daarna staat het u vrij om ook de vaste collectie te bekijken, waar ook nog werken van Mancini hangen. We trekken 7 winnaars!

Beeld: Antonio Mancini, ‘Zelfportret met strootje’, ca. 1880, Privécollectie (met dank aan kunsthandel Bottegantica), Milaan