Tentoonstellingen aanmelden

Historisch Museum Den Briel mk

Brielle, Nederland

Tip van Museumtijdschrift:

Nederland heeft honderden unieke kleine musea, van schilderachtig vrouwenhofje tot curieus missiemuseum. Museumtijdschrift bezoekt er deze zomer 12. Aflevering 3: een prettige geschiedenisles over verzet en vrijheid.

Op het marktplein in Brielle valt het Historisch Museum Den Briel niet te missen. Via het voormalige stadhuis kom je in de oude stadsgevangenis, waar zich het hart van de collectie bevindt. Al snel blijkt het museum, geheel gewijd aan de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spaanse overheersers, een geschiedenisles-in-de-praktijk. Een vastgestelde route voert van de Inquisitie via de inname van Brielle in 1572 door de watergeuzen naar de oprichting van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en de vrede van Münster in 1648. Wat opvalt is de prettige, afwisselende mix van beelden, schilderijen, klederdracht, specerijen en snuisterijen. Daarbij maakt het museum gebruik van interactieve elementen als quizzen, filmpjes en online spelletjes die voornamelijk gericht zijn op kinderen. Oude gevangeniscellen tonen de waarde van vrijheid. Aan het eind van de route zijn de geschiedenislessen opnieuw boven komen drijven en weten we weer waarom Alva zijn bril verloor.

T/m 26 augustus is ook de tijdelijke tentoonstelling ‘De vrouwen van Willem van Oranje’ te zien, met speciaal ontwikkelde geuren van kunst- en geurhistoricus Caro Verbeek.

In de opstelling van het museum is de inname van Den Briel op 1 april 1572 geplaatst binnen de context van de Tachtigjarige oorlog. Op 1 april 1572 wonnen de watergeuzen met de inname van Brielle hun eerste slag op de Spanjaarden. Dit had een domino-effect als gevolg: diverse Hollandse steden voelden zich gesterkt in hun strijd tegen de Spaanse overheerser. Brielle was de eersteling der vrijheid (Libertatis Primitiae) en Alva verloor zijn bril. In het museum is van alles te zien, te horen en te ervaren over die Tachtigjarige oorlog: hoe zat het ook al weer met Johan van Oldenbarnevelt en Prins Maurits (luister naar hun dienaren), of de Vrede van munster in 1648? Wie was Alva en wat was zijn Inquisitie? Wat betekende ‘ketter’ in die tijd ook al weer? In de Waag wordt aandacht besteed aan de vieringen van 1 april 1572, een evenement dat jaarlijks in Brielle.

Beeld: Zaaloverzicht. Foto: Donatèlla van Gijzen