Tentoonstellingen aanmelden

Missiemuseum Steyl mk

Steyl, Nederland

Tip van Museumtijdschrift:

Nederland heeft honderden unieke kleine musea, van schilderachtig vrouwenhofje tot curieus missiemuseum. Museumtijdschrift bezoekt er deze zomer 12. Aflevering 5: Een verbazingwekkende collectie dieren en beelden uit een ooit verre wereld.

In het Limburgse Steyl, een dorp dat drie nog altijd actieve kloosters telt, wacht een mechanisch grommende beer je op bij de entree van het Missiemuseum. Op deze plek is de nalatenschap te zien van de vele rooms-katholieke missies die vanaf eind negentiende eeuw plaatsvonden op initiatief van de Duitse pater Arnold Janssen, en nog steeds plaatsvinden. Van deze missies naar landen als China, Ghana en Argentinië werden bijzondere vondsten op het gebied van volkenkunde en natuurhistorie naar Steyl gestuurd, om toekomstige missionarissen kennis te laten maken met deze ‘exotische’ culturen. Via enkele zalen met de indrukwekkende vlinderverzameling van broeder Berchmans leidt een donkere gang naar een bijzondere collectie Indonesische houten beelden van begin twintigste eeuw, met opvallende aandacht voor details. Verderop in de gang sta je ineens oog in oog met een groep wilde dieren, opgezet weliswaar. De grootsheid van deze verzamelingen van over de hele wereld, in elke soort en maat, is ook nu nog verbazingwekkend.

Foto: Donatèlla van Gijzen.

Een bezoek aan het Missiemuseum in kloosterdorp Steyl is een bijzondere ervaring. Anders dan de naam doet vermoeden vind je er een overweldigende hoeveelheid volkenkundige voorwerpen, meer dan veertienhonderd opgezette dieren en een imposante, kleurrijke verzameling insecten, kevers en vlinders. Dit alles in een opstelling zoals gebruikelijk aan het einde van de negentiende eeuw: metershoge vitrines, een open diergroep die doet denken aan de ark van Noach en wanden vol kastjes in het insectenkabinet. Deze historische inrichting maakt het museum uniek; het museum is zelf een museum geworden. Naast de vaste opstelling zijn er wisselexposities. In het auditorium geeft een dvd informatie over het ontstaan van museum, kloosters, kerken en kloostertuinen. Kerken en tuinen zijn te bezichtigen. Dit alles maakt een bezoek een complete ervaring.

Beeld: Website missiemuseum Steyl