Tentoonstellingen aanmelden

Missiemuseum Steyl mk

Steyl, Nederland

Tip van Museumtijdschrift:

Nederland heeft honderden unieke kleine musea, van schilderachtig vrouwenhofje tot curieus missiemuseum. Museumtijdschrift bezoekt er deze zomer 12. Aflevering 5: Een verbazingwekkende collectie dieren en beelden uit een ooit verre wereld.

In het Limburgse Steyl, een dorp dat drie nog altijd actieve kloosters telt, wacht een mechanisch grommende beer je op bij de entree van het Missiemuseum. Op deze plek is de nalatenschap te zien van de vele rooms-katholieke missies die vanaf eind negentiende eeuw plaatsvonden op initiatief van de Duitse pater Arnold Janssen, en nog steeds plaatsvinden. Van deze missies naar landen als China, Ghana en Argentinië werden bijzondere vondsten op het gebied van volkenkunde en natuurhistorie naar Steyl gestuurd, om toekomstige missionarissen kennis te laten maken met deze ‘exotische’ culturen. Via enkele zalen met de indrukwekkende vlinderverzameling van broeder Berchmans leidt een donkere gang naar een bijzondere collectie Indonesische houten beelden van begin twintigste eeuw, met opvallende aandacht voor details. Verderop in de gang sta je ineens oog in oog met een groep wilde dieren, opgezet weliswaar. De grootsheid van deze verzamelingen van over de hele wereld, in elke soort en maat, is ook nu nog verbazingwekkend.

Foto: Donatèlla van Gijzen.

Missiemuseum, een ontdekkingstocht naar andere tijden.
Volkenkundige collectie
In de volkenkundige afdeling van het Missiemuseum bevinden zich voorwerpen uit China, Japan, Indonesië, de Filipijnen, Papoea Nieuw Guinea, Ghana, Togo, Republiek Congo en Paraguay. De duizenden voorwerpen zijn uitgestald in enorme vitrines van de vloer tot het plafond die door missionarissen in de loop van vele jaren zijn opgestuurd en meegebracht. De voorwerpen zijn op land en op soort gerangschikt.
Natuurhistorische collectie
De natuurhistorische afdeling is verdeeld in een insectenkabinet en een zoölogisch gedeelte. De overweldigende dierenverzameling bestaat uit opgezette zoogdieren, vogels, reptielen, amfibieën en vissen. De diergroep met giraffe, antilopen, runderen, leeuwen en zebra’s vormt het hart in de Hoofdzaal van het museum.
Insectenkabinet
Duizend en één tropische vlinders, kevers, schorpioenen, spinnen en andere insecten zijn oorspronkelijk verzameld voor schoonheid, wetenschap en educatie. Deze opstelling bevindt zich in het Practicum van het museum.
Missionarisschap
In het museum tref je informatie over de institutionele geschiedenis van de Congregatie Societas Verbi Divini, meestal aangeduid als Missionarissen van Steyl.