Tentoonstellingen aanmelden

Museum Valse Kunst te Vledder

Vledder, Nederland

Tip van Museumtijdschrift:

Nederland heeft honderden unieke kleine musea, van schilderachtig vrouwenhofje tot curieus missiemuseum. Museumtijdschrift bezoekt er deze zomer 12. Aflevering 11: een kunstcollectie die de bezoeker om de tuin leidt.

Een collectie met een knipoog. De zalen van Museums Vledder zijn gevuld met werken van Picasso, Matisse, Miró en Dalí. Het enige detail is dat de werken niet origineel zijn, maar via (meester)vervalsers op de markt zijn gebracht. De oprichters van het museum zagen dit echter niet als een probleem, maar als een komische twist. Zelf dachten Henk en Erna Plenter in de jaren 80 een echte Matisse te kopen, maar deze bleek later een vervalsing van de beroemde misleider Geert Jan Jansen. Tientallen jaren later hangt het oude gemeentehuis van Vledder propvol met beroemde, weliswaar nagemaakte schilderijen, litho’s, sculpturen en designobjecten. Op het oog is het vooral grappig dat al deze werken hier in Vledder hangen, maar het wordt pas echt interessant als je alle verhalen over de geschiedenis van de meestervervalsers hoort. Daarom zijn de rondleidingen een aanrader, alle werken komen daarin uitgebreid aan bod. Zo wordt de vervalsingsmethode van Han van Meegeren uitgelegd: hoe gebruikte hij bakeliet om een zogenaamd zeventiende-eeuws schilderij, inclusief craquelé, te maken? Een leuke bijkomstigheid: er hangt daadwerkelijk een échte Picasso. Maar waar?

Kunst met een glimlach
Een bezoek aan Museums Vledder gaat gepaard met verhalen over de achtergrond van meestervervalsers als Han van Meegeren en Geert Jan Jansen. Het blijft boeiend te horen hoe mensen ertoe komen het werk van anderen te vervalsen en er goede sier mee denken te kunnen maken. U kunt er zien en horen hoe het werk van vele bekende kunstenaars als Appel, Picasso, Dali, Chagall, Matisse e.a. is vervalst.
Wat niet vervalst is, maar uniek voor de liefhebber, zijn de collecties Hedendaagse Glaskunst, Drentse schilderkunst en de wisselexposities van Noord-Nederlandse kunstenaars.
Tenslotte kunt u in de Kadoshop exclusieve glaskunst, een mooi betaalbaar glassierraad of aandenken kopen, met als afsluiting een wandeling door de museumtuin.

Januari, februari en maart zijn wij gesloten.