Tentoonstellingen aanmelden

Museums Vledder

Vledder, Nederland

Tip van Museumtijdschrift:

Nederland heeft honderden unieke kleine musea, van schilderachtig vrouwenhofje tot curieus missiemuseum. Museumtijdschrift bezoekt er deze zomer 12. Aflevering 11: een kunstcollectie die de bezoeker om de tuin leidt.

Een collectie met een knipoog. De zalen van Museums Vledder zijn gevuld met werken van Picasso, Matisse, Miró en Dalí. Het enige detail is dat de werken niet origineel zijn, maar via (meester)vervalsers op de markt zijn gebracht. De oprichters van het museum zagen dit echter niet als een probleem, maar als een komische twist. Zelf dachten Henk en Erna Plenter in de jaren 80 een echte Matisse te kopen, maar deze bleek later een vervalsing van de beroemde misleider Geert Jan Jansen. Tientallen jaren later hangt het oude gemeentehuis van Vledder propvol met beroemde, weliswaar nagemaakte schilderijen, litho’s, sculpturen en designobjecten. Op het oog is het vooral grappig dat al deze werken hier in Vledder hangen, maar het wordt pas echt interessant als je alle verhalen over de geschiedenis van de meestervervalsers hoort. Daarom zijn de rondleidingen een aanrader, alle werken komen daarin uitgebreid aan bod. Zo wordt de vervalsingsmethode van Han van Meegeren uitgelegd: hoe gebruikte hij bakeliet om een zogenaamd zeventiende-eeuws schilderij, inclusief craquelé, te maken? Een leuke bijkomstigheid: er hangt daadwerkelijk een échte Picasso. Maar waar?

Museums Vledder. Drie museums in één gebouw. Hier vindt u hedendaagse glaskunst, Valse Kunst en Noord-Nederlandse Kunst. Verschillende musea onder één dak dus. Erna Plenter-Jansen, hoofd rondleidingen, benadrukt dat de veelzijdigheid erg aanslaat bij het publiek: “Ik hoor achteraf vaak: Het leukste museum dat ik ooit heb bezocht.” Populair zijn de rondleidingen door de Valse Kunst. Tijdens die rondleidingen hoor je hoe wij bedonderd zijn met kunst, hoe anderen met kunst bedonderd zijn en hoe je kunt voorkomen dát je met kunst bedonderd wordt. Die rondleidingen zijn zeer vermakelijk. Je hoort vaak lachsalvo’s.

Beeld: Donatèlla van Gijzen.