Tentoonstellingen aanmelden

Museum Valse Kunst

Vledder, Nederland

Tip van Museumtijdschrift:

Nederland heeft honderden unieke kleine musea, van schilderachtig vrouwenhofje tot curieus missiemuseum. Museumtijdschrift bezoekt er deze zomer 12. Aflevering 11: een kunstcollectie die de bezoeker om de tuin leidt.

Een collectie met een knipoog. De zalen van Museums Vledder zijn gevuld met werken van Picasso, Matisse, Miró en Dalí. Het enige detail is dat de werken niet origineel zijn, maar via (meester)vervalsers op de markt zijn gebracht. De oprichters van het museum zagen dit echter niet als een probleem, maar als een komische twist. Zelf dachten Henk en Erna Plenter in de jaren 80 een echte Matisse te kopen, maar deze bleek later een vervalsing van de beroemde misleider Geert Jan Jansen. Tientallen jaren later hangt het oude gemeentehuis van Vledder propvol met beroemde, weliswaar nagemaakte schilderijen, litho’s, sculpturen en designobjecten. Op het oog is het vooral grappig dat al deze werken hier in Vledder hangen, maar het wordt pas echt interessant als je alle verhalen over de geschiedenis van de meestervervalsers hoort. Daarom zijn de rondleidingen een aanrader, alle werken komen daarin uitgebreid aan bod. Zo wordt de vervalsingsmethode van Han van Meegeren uitgelegd: hoe gebruikte hij bakeliet om een zogenaamd zeventiende-eeuws schilderij, inclusief craquelé, te maken? Een leuke bijkomstigheid: er hangt daadwerkelijk een échte Picasso. Maar waar?

Kunst met een glimlach
Is het echt of vals of een knappe kopie? Bedonderd worden bij je kunstaankoop. Het zal je maar overkomen. Het werk van beroemde kunstenaars als Appel, Picasso, Dalí, Matisse en Rodin wordt vaker vervalst dan je denkt.
In het voormalige gemeentehuis van Vledder hangen veel vervalsingen. Wat beweegt meestervervalsers als Han van Meegeren of Geert Jan Jansen om schilderijen te vervalsen.
Wat niet vervalst is, maar uniek voor de liefhebber, zijn de collecties Moderne Glaskunst, Drentse Kunst en de wisselexposities van regionale kunstenaars. Tenslotte kunt u in onze Kado shop exclusieve glaskunst, een mooi betaalbaar glassieraad of aandenken kopen, met als afsluiting een bezoek aan ons terras.