Tentoonstellingen aanmelden

Naturalis Biodiversity Center mk

Leiden, Nederland

Op ontdekking met de hele familie
Zien, doen en beleven: in het nieuwe Naturalis dompelt jong en oud zich onder in de wonderlijke wereld die natuur heet. Ga met het hele gezin op ontdekkingstocht in negen fonkelnieuwe tentoonstellingszalen vól met het mooiste uit de natuur. En onze T. rex Trix? Die is er ook weer bij!
Het mooiste uit de natuur
Zo neemt het museum je bijvoorbeeld mee naar het vroegste leven op aarde, Nederland in de ijstijd en de oerkrachten van onze planeet. Je maakt kennis met de verrassendste versiertrucs van planten en dieren, staat oog in oog met een Afrikaanse olifant en ontdekt het verwoestend vermogen van vulkanen. Ook doe je spectaculaire ervaringen op: hoe voelt het om terug te reizen naar de dinotijd? Behalve tentoonstellingen vind je in het nieuwe Naturalis ook workshopruimtes voor extra activiteiten, horeca en een winkel. Het opvallende gebouw kent allerlei verwijzingen naar de natuur en nodigt elke voorbijganger uit om naar binnen te gaan.
42 miljoen planten, dieren, fossielen en stenen
De verhalen in ons museum vertellen we aan de hand van topstukken uit onze collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en stenen. Onze verzameling behoort tot de top vijf van de wereld op het gebied van biodiversiteit. Ons wetenschappelijk onderzoek draagt bij aan het behoud van de rijke variatie van de natuur. In het nieuwe museum kun je dit aan den lijve ondervinden, in het bijzonder in de toegankelijke zaal LiveScience; je kunt vragen stellen aan onze wetenschappers, je natuurvondst laten onderzoeken en live een preparatie meemaken.
Van onschatbare waarde – 200 jaar Naturalis
Wat 200 jaar geleden begon met de privécollectie van koning Willem I groeide uit tot wat Naturalis vandaag de dag is. Een collectie van maar liefst 42 miljoen objecten. Voor onze jubileumviering selecteerden we de 25 absolute topstukken. Vanaf 30 september zijn deze 200 dagen lang te bewonderen in ons museum. Voor het eerst, of sinds lange tijd, zijn topstukken als de Darwinvinken en de Kaapse leeuw te bewonderen. Onderdeel van de tentoonstelling is een fotoreeks met bijzondere Nederlanders en hun favoriete object. Zo ging André Kuipers op de foto met de Diepenveenmeteoriet en liet Jochem Meyer zich fotograferen met een ei van de olifantsvogel.

Beeld: Mike Bink fotografie