Tentoonstellingen aanmelden

Stedelijke Openbare Bibliotheek

Dendermonde, Belgie

Het ontwerp houdt rekening met de stedelijke context en vervolledigt de groene gordel rondom het centrum van het stad. Door de inplanting en de verschillende functies krijgt het gebouw vier actieve gevels. Het dak van het gebouw fungeert als autoparking en als publiek toegankelijk plein. Om onderliggende ruimten van voldoende licht te voorzien, plooit het betonnen dak. Op deze manier creëert men een neutrale belichting en heeft men minder last van rechtstreeks licht dat via de gevel binnenvalt. Door de verschillende plooiingen van het dak en vloer wordt de grote open ruimte van de bibliotheek gevormd en ontstaan er verschillende volumes in de ruimte. De bibliotheek is onderaan het gebouw gesitueerd waardoor er zichten ontstaan die een overzicht over de ruimte bieden wanneer men doorheen het gebouw circuleert. Centraal loopt in de volledige lengte van het gebouw een centrale strook die zorgt voor de circulatie.