Tentoonstellingen aanmelden

Claudy Jongstra

  • 6 maanden geleden

Inclusief thuistip!
Claudy Jongstra (1963) is beroemd om haar monumentale wollen wandtapijten en installaties. Haar werk sluit perfect aan bij de ontstaansgeschiedenis en de collectie van Museum De Lakenhal, een voormalige keurhal voor wollen stoffen. In deze tentoonstelling komen alle thema’s in haar werk samen: het materiaal wol, de pigmentering op basis van lokale gewassen en haar ambachtelijke werkwijze. Naast eeuwenoude collectiestukken als stalenboeken en weefgetouwen wordt Jongstra’s eigen materiaalonderzoek getoond, waarmee zij oude technieken, recepturen en materialen weer tot leven brengt. 

‘Staal’, een imposant stuk hangend wolvilt, maakte Jongstra speciaal voor de ruimte waar de Leidse keurmeesters vroeger de stoffen keurden. Op deze plek kan nu ook de hedendaagse bezoeker de kwaliteit van de wol zien én voelen. De wol is onder andere geverfd met blauwe kleurstof afkomstig van wede uit de Leidse Hortus Botanicus, waar Jongstra planten gezaaid heeft. Ook zijn er drie monumentale werken te zien, waaronder ‘Nine’, dat met een oppervlakte van 75 m² Jongstra’s grootste geweven vloersculptuur tot nu toe is. De vlakken waaruit dit langwerpige vloerwerk is opgebouwd verbeelden de monocultuur van het boerenland, wat tot verschraling van biodiversiteit heeft geleid. Deze tentoonstelling geeft stof tot nadenken over onze omgang met de aarde. Jongstra wil onze verbinding met de natuur herstellen en doet een urgente oproep tot duurzame verandering. Als we niets doen verdwijnen deze prachtige plantaardige kleuren voorgoed. 

Claudy Jongstra, ‘Woven Skin’, 2018

Donderdag 5 november van 15.00-16.30 uur geven Claudy Jongstra en professor Ann-Sophie Legmann een (Engelstalige) lezing over haar kunstpraktijk. Deze is online bij te wonen, kijk hier voor meer informatie.

Voor thuis!
In 2018 was Petra Possel voor Kunststof radio op bezoek bij Claudy Jongstra. “Als het paradijs bestaat, dan ligt het in Friesland.” Possel sprak met haar over de kleuren van Rembrandt en Vermeer, haar betrokkenheid bij Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 en haar eigen mini-maatschappij. Luister hier naar het radio-interview met Claudy Jongstra.


Reageer op Claudy Jongstra

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.