Tentoonstellingen aanmelden

De waarde van creativiteit
Marina de Vries

Hoofdredacteur

  • 1 week geleden
  • Recensie
  • Beeldende kunst

Kunstenaars David Bade en Tirzo Martha hebben een missie. Ze willen kunst voor een grote groep mensen begrijpelijk en aantrekkelijk maken. Want kunst is zoveel meer dan een duur schilderij aan de muur.

Woensdag 26 juli: in hal 2 van de Kunsthal wordt de verjaardag gevierd van een meneer die 100 is geworden. Filmpje: David Bade.

Je komt ogen te kort, zodra je hal 2 van de Rotterdamse Kunsthal binnenloopt. Van alle kanten stormen de beelden op je af. Grote uitgeknipte figuren balanceren bovenop een muurtje, op de grond liggen vellen vol zelfportretten, er zijn enorme sculpturen, tientallen bloemstillevens, kleurige tekeningen en kleisels van helden. Er klinkt loungemuziek, er staan lekkere banken, schoolborden vol teksten over engagement, en in vele hoeken en gaten wordt gewerkt.

Welkom in de Rotterdamse dependance van het Instituto Buena Bista (IBB), het opleidingsinstituut voor jongeren dat kunstenaars David Bade en Tirzo Martha elf jaar geleden hebben opgezet in Willemstad, Curaçao. Voor de tweede zomer is dit instituut neergestreken in de Kunsthal, en op slag is duidelijk: dit is geen tentoonstelling waar louter kant-en-klare kunst is te zien. Hier wordt kunst in alle toonaarden getoond en gemaakt, onderwezen en ontdekt. Anders dan vorig jaar is niet alleen een dertigtal geselecteerde talenten actief, maar ook het publiek mag meedoen.

Open atelier van Rieneke de Vries.

Liefde en verlangen
Als de ogen zijn gewend, wordt een ding snel duidelijk: je krijgt spontaan zin om aan de slag te gaan. Dat overkomt ook een groep jonge bezoekers uit Zuid-Amerika. Bade ontfermt zich over de groep en stelt voor om een tekening te maken, in zwart-wit. Maar een deel wil kleien, dus splitst de groep zich op. Martha en Bade steken af en toe hun hoofd om de hoek, om met hen te praten en tips te geven, zoals ze dat ook doen bij de kunstenaars in opleiding. Wat is hun missie, ‘jeder Mensch ein Künstler’ à la Joseph Beuys? Martha: “Wij gaan uit van de meester-gezel situatie. Daarbij gaan studenten traditioneel aan de slag in een atelier”. Minder traditioneel: het kunstenaarschap is in hun opvatting veel meer dan techniek alleen. Bade: “Ik heb vanochtend lesgegeven in perspectief, waarbij vanzelf Rembrandt, Caravaggio en Velázquez aan de orde komen. Maar het gaat ook over kennis, verhalen, uitwisseling. Kunst is ook filosofie, gaat over grote onderwerpen als dood, liefde en verlangen”.

Talenten van de Summerschool werken onder begeleiding aan een ruimtelijk, gezamenlijk ‘zelfportret’.

Rolstoep oppimpen
Martha: “Wij hebben hier in de Kunsthal mooie, intense gesprekken, bijvoorbeeld met de mannelijke helft van een echtpaar dat graag wilde reizen na zijn pensioen. Hun hele leven was daarop ingericht, en toen ging een van de twee dood. Dan praten we over de zin van zoveel planning”. In Martha’s atelier hangen teksten over ouderdom, deze middag gaat hij op bezoek in een verzorgingshuis, om met ouderen te praten en te werken. Want hun ‘school’ bestrijkt niet alleen de Kunsthal, maar heel Rotterdam. Zo geeft Liesbeth Labeur, een van de kunstenaars die ook voor het IBB werkzaam is, eens per week les aan demente mensen. Labeur: “Elke week vervullen we een wens van iemand, zoals rolstoelen oppimpen tot tronen voor koningen en koninginnen. En een van de dames, zelf kunstenaar, wilde graag nog eens een groot schilderij maken. We hebben de hele tafel met papier bekleed en dat beschilderd”.

De hamvraag, maar is het kunst?, is snel beantwoord. Natuurlijk is niet alles wat gemaakt wordt kunst, zegt Bade. En het gaat er niet om dat ieder mens een kunstenaar is, zoals Beuys het zag. Het IBB wil de creativiteit aanwakkeren, een veronachtzaamd deel van het volwassen leven. Martha: “Kunst gaat vooral om het creëren van mogelijkheden”. En dat geldt zowel voor Rotterdam als voor Willemstad, voor jong en oud, voor gezonde en niet-gezonde mensen.

All you can Art 2, Atelier met IBB‘, t/m 27 augustus, Kunsthal Rotterdam. Naast David Bade en Tirzo Martha houden ook Elvis Chen & Roxette Capriles, Liesbeth Labeur en Rieneke de Vries open atelier in de Kunsthal.
Activiteiten: 13 augustus: ‘Let’s go Sunday’, met live-muziek, dans & theater, food & drinks; 24 augustus: laatste DenkTank over de rol van kunsteducatie, 15-17 uur Laurens Delfshaven Mathenesserlaan 500, 3023 HL Rotterdam; 27 augustus finissage, www.kunsthal.nl/allyoucanart2

Hoofdbeeld: Entree tentoonstelling ‘All you can Art 2’, met bezoekers, kunstenaars en leerlingen van de Summerschool, foto’s Marina de Vries.

Reageer op De waarde van creativiteit

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Er zijn 3 reacties op De waarde van creativiteit
  1. Peter Fiedeldij Dop

    Kunst die moet worden uitgelegd is mislukt. Ik wil als beschouwer het recht op eigen fantasie en emotie.