Tentoonstellingen aanmelden

Hier. Zwart in Rembrandts tijd

  • 5 maanden geleden

“Van christen tot atheïst, van slager tot vegetariër en van anarchist tot fascist: met een beetje vindingrijkheid kan iedereen Rembrandt tot geestverwant bestempelen”, schreef Erik Spaans vorig jaar in Museumtijdschrift. Aan die schare gelijkgestemden lijkt het Rembrandthuis een nieuwe categorie toe te voegen met de tentoonstelling ‘Hier. Zwart in Rembrandts tijd’. Het is de eerste tentoonstelling in het kader van ‘Musea bekennen kleur’, een landelijk samenwerkingsverband dat strijdt voor meer ‘inclusie en diversiteit’ in de museumzalen.

Een klein aantal etsen en tekeningen van de meester zelf, maar vooral werk van tijdgenoten, toont aan dat het stereotype van de zwarte bediende als statussymbool in de eerste helft van de zeventiende eeuw nog geen gemeengoed was. Zwarte mensen waren onderdeel van het straatbeeld en werden dan ook als vrije, waardige individuen geschilderd. Daarnaast reflecteren hedendaagse zwarte kunstenaars als Iris Kensmil en Charl Landvreugd op hun identiteit en hun plek in de Nederlandse cultuurgeschiedenis.

Jasper of Jeronimus Beckx, ‘Portret van Dom Miguel de Castro’, 1643. Statensmuseum for Kunst, Kopenhagen (links) en Rembrandt, ‘Tronie van een vrouw’, ca. 1630. Collectie Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam


Reageer op Hier. Zwart in Rembrandts tijd

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht