Tentoonstellingen aanmelden

Juwelen! Schitteren aan het Russische hof

  • 2 jaar geleden
  • Artikel
  • Beeldende kunst

De Russische hofcultuur was een fenomeen zonder weerga. Eén van de grote schatten van de Hermitage is de collectie juwelen, vaak afkomstig van tsaren, tsarina’s en steenrijke grootvorsten. De kostbare sieraden geven een beeld van de mode vanaf de zeventiende tot de vroege twintigste eeuw. Samen met vele portretten en een overdaad aan rijk gedecoreerde japonnen en kostuums presenteren zij twee eeuwen mode en juwelen, gedragen door de high society aan het Russische hof in St.-Petersburg.

Ontmoet de flamboyante keizerinnen Anna, Elisabeth en Catharina de Grote, maar ook de grootvorsten, tsarina’s en adellijke fashionista’s uit de negentiende en vroege twintigste eeuw. Bij bals en partijen droegen zij de meest schitterende kostuums. Daarbij kozen ze juwelen die hun identiteit, smaak, afkomst en rijkdom toonden. Ze werden besteld bij toonaangevende juwelenhuizen als Cartier, Tiffany en natuurlijk hofleverancier Fabergé. Veel sieraden gingen verloren na de Russische Revolutie. In Juwelen! schitteren bewaard gebleven topstukken in het decor van balzalen en boudoirs zoals in het Winterpaleis van de tsaren.

Een online tentoonstelling om heerlijk bij weg te dromen – in de glitter en glamour van de high society uit vervlogen tijden. Bekijk hieronder de online rondleiding. Meer informatie over deze tentoonstelling, klik hier.


Reageer op Juwelen! Schitteren aan het Russische hof

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 4 reacties op Juwelen! Schitteren aan het Russische hof
  1. MArlene vanderHamsips

    Aantrekkelijke eigentijdse rondleiding maakt nieuwsgierig en geeft blijk van enthousiasme van degene die rondleidt. Geen betweterige info maar overdragen van kennis op een natuurlijke manier. Chapeau!