Tentoonstellingen aanmelden

Kunst in de buurt

 • 1 jaar geleden

Welke kunstwerken komt u tegen als u een blokje om gaat voor een wandeling, of onderweg bent voor winkel of werk? Deze zomer besteedt Museumtijdschrift wekelijks aandacht aan buitenkunst in uw buurt!

Doorgaans sta je er niet bij stil, maar ook buiten barst het van de kunst. Ik kan met gemak 10 kunstwerken bedenken, die met enige slingerroute dagelijks aan mij voorbijtrekken. Die kunstwerken, van het standaardgezinnetje van Paul de Reus en het ietwat verscholen nijlpaard van Tom Claassen in mijn woonomgeving, tot de muurschildering van Fefe Talavera op weg naar kantoor, bieden een dagelijkse portie voedsel voor oog en ziel. Om het nijlpaard te zien, in het water bij een sluisje, moet je moeite doen, maar dat het beest daar dag en nacht ligt om de bewoners van mijn nieuwbouwwijk eraan te herinneren dat er al leven was ver voordat zij het gebied kwamen bevolken, doet mij goed. De niet te missen muurschildering van Talavera met zijn opvallende kleuren tovert elke dag een glimlach op mijn gezicht.

   

Li: Tom Claassen, ‘Hippo’, 2004, Vennepluimstraaat, Amsterdam. Re: Fefe Talavera, ‘The Mask’, 2012, Hoogte Kadijk, Amsterdam.

Rond ons kantoor, bij het Waterlooplein in Amsterdam, staan de nodige herdenkingsmonumenten, van de Dokwerker van Mari Andriessen ter herinnering aan de Februaristaking tot het Auschwitzmonument van Jan Wolkers in het Wertheimpark. Die doen je beseffen hoe dun en kwetsbaar het laagje beschaving eigenlijk is, in wat voor aangename samenleving wij leven zelfs in coronatijd. Verbazingwekkend, hoeveel verschillende betekenissen en emoties kunst in de openbare ruimte kan hebben of bij de passant teweeg kan brengen. Er was een tijd dat Nederland zijn openbare ruimte ruimhartig van kunst liet voorzien. Daarvan plukken we nog elke dag de vruchten. Welke kunstwerken uit uw dagelijkse omgeving bieden u troost, reflectie of plezier?

Marina de Vries

Dit is aflevering 1 van een wekelijkse serie, die deze zomer elke maandag zal verschijnen. Wij zijn benieuwd welke kunst zich bevindt in uw openbare ruimte. Stuur ons uw favoriete kunstwerk-in-de-openbare-ruimte, voorzien van plek, naam kunstenaar, korte motivatie en als het kan een foto, en wie weet wordt uw tip geplaatst. Wekelijks maken wij een keuze uit de inzendingen. De inzender van het geplaatste kunstwerk krijgt een tegoedbon van € 20,–, te besteden bij uitgeverij WBOOKS. Eerste deadline: lever uw ‘kunst in de buurt tip’ aan vóór maandag 8 juni bij museumtijdschrift@museumtijdschrift.nl.

Hoofdbeeld: Paul de Reus, ‘Familie’, 2008, Theo van Goghpark, Amsterdam (alle foto’s: Marina de Vries)


Reageer op Kunst in de buurt

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 7 reacties op Kunst in de buurt
 1. A.G. Debbink

  Blij dat De Reus’ creatie niet bij mij in de buurt staat. Afvoeren naar De Efteling, als ze ‘m daar tenminste willen hebben.

 2. Stans Goudsmit

  Ik ben en blijf altijd geïnteresseerd in kunst. Daarom wil ik graag uw berichten blijven ontvangen.
  Vriendelijke groet, Stans Goudsmit

 3. Hetty Van Buijtenen

  In oktober 1977 ging ik met mijn dochtertje en enkele vriendjes naar een kinderboerderij in de wijk Overvecht.
  Aangrenzend was een mooi parkje met op de top van een heuvel (afvalberg) het prachtige bronzen beeld van Nic Jonk (1928-1994)
  Gisteren, bijna 40 jaar later fietste ik er toevallig weer langs. Het beeld had nog niets aan schoonheid ingeboet. Ook elders in het land ben ik werken van Nic Jonk tegengekomen in de openbare ruimte
  Er schijnt een museum te zijn van deze veelzijdige kunstenaar in Groot Schermer (NH). Reden om er eens heen te gaan. Ik sluit 2 foto’s bij als het mij langs deze weg lukt.
  Hetty van Buijtenen
  Utrecht

 4. In Den Beginne/ed wagemaker

  Prachtig initiatief. Beelden in de publieke ruimte is een genot. Het lokt uit tot reacties. Wel of geen crisis, de 40 beelden kunnen elk moment bekeken worden. Zo werkt ook de beeldenroute langs de kust van Hoorn.

 5. Harry Ribbens

  Een mooi initiatief. De voorbijgangers, die vaak meer op hun i-Phone kijken, dan naar de mooie kunstwerken die ze passeren. Bv. alle Hildo Krop beelden op de bruggen ontworpen door architect Kramer. Wij kijken en dagelijks op uit.

 6. Koos Korst

  Ik heb het voorrecht dagelijks uit te kijken op het kunstwerk Sky Mirror, een co-productie van Anish Kapoor en tuinarchtect Sophie Walker. Dit betoverende kunstwerk staat sinds enkele jaren voor de ingang van museum De Pont en vormt een extra aanleiding om dit bijzondere museum te bezoeken. Het kan weer!