Tentoonstellingen aanmelden

Kunstroute: van rechtopstaande vlechten tot verloren parels

  • 3 weken geleden

Met de grootste collectie kunst in de openbare ruimte van Nederland en diverse kunstroutes, komt Rotterdam nog een keer aan bod als tip. Ditmaal is het thema van de wandeling ‘kunst gemaakt door vrouwen’.
De route begint met de imposante stalen ‘Vlecht’ (2020) van de Griekse beeldhouwer Kalliopi Lemos. Het afgeknipte stuk haar symboliseert het rebelleren tegen de status quo en het afzetten tegen vrouwelijke schoonheidsidealen. Verder leidt de elf kilometer lange route u onder veel meer langs een gigantische verloren parelketting in Het Park, evenals het krachtige Wilhelmina-beeld van Charlotte van Pallandt en een monument voor de Rotterdamse schrijver Anna Blaman in de vorm van haar favoriete vervoersmiddel: de motor.
De kunstwerken binnen het thema zijn niet specifiek activistisch of feministisch, maar wel uitgesproken vrouwelijk. De gedeelde factor ‘gemaakt door een vrouw’ zorgt voor een diverse en afwisselende verzameling objecten gemaakt in de afgelopen zeventig jaar.
Het is een flinke wandeltocht door diverse wijken, waarbij de verschillende architectonische stijlen van de stad goed naar voren komen. Voor de minder geoefende wandelaars is het aan te raden de (huur)fiets te pakken en zo deze kunstroute te volgen. 

De plattegrond en de wandelroute zijn te vinden op de website van Art Index Rotterdam.

Madeleine Berkhemer, ‘De verloren parel’, 2015

Hoofdbeeld: Kalliopi Lemos,De vlecht’, 2020, foto: Anna Janssen

Reageer op Kunstroute: van rechtopstaande vlechten tot verloren parels

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er is één reactie op Kunstroute: van rechtopstaande vlechten tot verloren parels
  1. Thea Marskamp

    Lijkt me een prachtige Tentoonstelling, en we hebben geluk het mooie weer komt er weer aan. Gaan zeker deze week wandelen in Rotterdam! Dank voor dit prachtige initiatief!!