Tentoonstellingen aanmelden

Magische meetkunde in Hengelo
Jet van der Sluis

Kunsthistoricus en publicist

 • 1 jaar geleden
 • Recensie
 • Beeldende kunst

Stationspleinen nodigen zelden uit tot ‘aangenaam verpozen’ en tot voor kort vormde het langwerpige plein voor Station Hengelo daarop geen uitzondering. Nu staan er echter acht intrigerende beelden van de hand van Rinus Roelofs. Monumentale sculpturen die stuk voor stuk uitnodigen tot verwonderen en bewonderen, juist omdat je niet precies weet wat je ziet. 

Rinus Roelofs (1954) is een bijzondere kunstenaar. Voordat hij naar de kunstacademie ging, studeerde hij toegepaste wiskunde. Alhoewel hij daarin destijds niet afstudeerde, bleef zijn fascinatie voor dit vakgebied bestaan. De concepten en beelden die hij als kunstenaar ontwikkelde – op basis van ingewikkelde mathematische principestrokken wereldwijd de aandacht van wiskundigen en architecten. Tot nu toe exposeerde hij vooral in wetenschapsmusea over de hele wereld, maar ook in het Eschermuseum Het Paleis in Den Haag. Dat laatste is niet verwonderlijk, want zijn beelden laten zich voor de leek het best omschrijven als ‘Escher in 3D’. 

‘NFIT-spiraalzuil’, 2019

Ingenieus computerprogramma
Roelofs beschouwt het als zijn missie om te laten zien dat niet alleen de natuur, maar ook een door mensen ‘bedachte’ wetenschap als de wiskunde de inspiratie kan vormen voor kunst die ertoe doet. Hij ‘schetst’ zijn beelden met behulp van een ingenieus computerprogramma dat hij zelf heeft helpen ontwikkelen. Hiermee kan hij ontwerptekeningen in 3D maken waarbij alle ruimtelijke aspecten van het object tegelijkertijd in beeld gebracht kunnen worden, dus niet alleen de hele buitenkant (rondom), maar ook de binnenzijden.
Vergelijk dat maar eens met de klassieke, beeldhouwkundige schets op papier waarbij je steeds maar één kant van het beeld ziet! Een ander groot voordeel van deze ontwerpmethode is dat het conceptbeeld tegelijkertijd een constructietekening is. Wanneer hij zijn keuze voor het uiteindelijke materiaal bepaald heeft, kan het ontwerp zo van het scherm naar de lasersnijder of de 3D-printer of worden omgezet in een gietmal. 

Helical Holes 6363, 2020

Spiraalvormige zuilen
De monumentale beelden in Hengelo zijn van metaal. De onontwarbare Knoop is van gietijzer, terwijl de andere beelden respectievelijk van gestraald aluminium, gepoedercoat metaal of cortenstaal gemaakt zijn. Er staan drie spiraalvormige zuilen, gemaakt op basis van één (voor iedere zuil verschillend) veelhoekig vlak, eigenlijk een tegel, die Roelofs al dan niet voorziet van een gat. Door de metalen ‘tegels’ in elkaar te passen en te stapelen, gecentreerd langs een denkbeeldige as, ontstaat de uiteindelijke vorm van de zuil. 
Daarnaast is er een reeks beelden waarin twee meetkundig vormgegeven vlakken middels een steeds veranderend ‘netwerk’ van gaten tot één geheel ‘verwevenworden. Bij ieder beeld ervaar je een spanningsveld tussen de zware ‘onbuigzaamheid’ van het gebruikte materiaal en de lichtheid van het ontwerp, met zijn ‘gevouwen’ geometrische oppervlak en/of speelse openingen. Bovendien voel je je uitgedaagd om het geheim van de constructie, van de merkwaardige som der delen, te ontwarren. Je probeert al kijkend de structuur van het beeld te doorgronden. Kortom, je wordt aangeraakt door het raadsel van de wiskunde… Missie geslaagd!
Roelofs, recent alsnog gepromoveerd tot doctor in de wiskunde en architectuur, ervaart de expositie in zijn thuishaven als een geschenk. Qua materiaal zijn deze Structuren verweven met het verleden van metaalstad Hengelo, maar door hun mathematische concept en hightech uitvoering zijn ze innig ‘verknoopt’ met de technologie van de toekomst. Voor iedere kunstliefhebber een buitenkans om gratis (én op veilige afstand van elkaar) van vernieuwende beeldhouwkunst te genieten. 

‘No Cubes’, 2019

Rinus Roelofs, ‘Structuren’, Stationsplein Hengelo, tot eind november vrij toegankelijk 

Hoofdbeeld: Connected Holes 6363’, 2019


Reageer op Magische meetkunde in Hengelo

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 28 reacties op Magische meetkunde in Hengelo
 1. Lowie Gilissen

  Uitstekend artikel over een uitnemende expositie van intrigerende beelden. Mag Hengelo trots en moet Hengelo zuinig op zijn.

 2. Channa peres

  Dank u wel !!!! Dit is bijzonder !! Deze beelden kom ik zeker zien!!! Ik ben al jaren niet in Hengelo geweest maar naar aanleiding van u verhaal, kom ik binnenkort! Vriendelijke groet,
  Channa

 3. Ellen Kop

  Daar is over nagedacht! Bijzonder als je zoiets kunt maken en de beelden zijn prachtig in balans. Misschien kunnen ze later voor één van de stations hier in Amsterdam komen te staan?

 4. bert klaver

  Prachtige sculpturen! Ik ga zeker kijken als ik in de buurt ben. Meneer Krale moet ook gaan genieten en niet boos zijn.Of heeft Hengelo in Gelderland ook een stationsplein? Mooi project, hulde!

 5. Roeland Fens

  Prachtige werken.
  Jammer dat het stations plein na november weer bijna leeg is. Ik heb vol bewondering naar de creatieve en ingenieuze constructies staan kijken.

 6. Katy

  Wat een boeiende beelden! Materiaal, kleur, vormen, alles klopt, vind ik althans n a v de foto’s. Helaas durf ik nog niet de trein te pakken, mar dat moet voor eind november a s toch wel een keertje lukken. Ze nodigen me zo dw(r)ingend uit…

 7. Willem Haandrikman

  Heel mooi, kan er geen overeenkomst met de NS gemaakt worden om dit ook op andere stations te exposeren. Tijdelijk of (waarom ook niet) permanent.

 8. Ton ten Barge

  Wat een overdreven reactie van krale r.j. over het ontbreken van een g en een puntje tussen twee haakjes.
  Heel Hengelo (G.) past zo ongeveer op het stationsplein van Hengelo (O.). Dus in dit geval is het voor iedereen (min 1) wel duidelijk over welk Hengelo het hier gaat.
  Interessante kunst overigens.

 9. A. Krekel

  De intrigerende beelden vormen een prachtige combinatie met het stationsgebouw. Waar blijven ze na november?

 10. jelle kampen

  Ik vind het heel mooi en intrigerend . Levert een Escheriaans onderzoekskijken op .En de prikkelende kleuren lijken de hele omgeving op te krikken ! Kunst !

 11. Inge

  Ik vind het lastig dat deze tentoonstelling op het stationsplein is en wij niet met de trein mogen reizen volgens de C.richtlijnen. Op deze manier is het ook niet mogelijk om enige andere tentoonstelling te bekijken.

  • Anneke Kuipers

   De tentoonstelling is buiten en nog te zien t/m eind van dit jaar. Dus tijd genoeg om toch te komen kijken naar deze prachtige tentoonstelling.
   In het station zelf zijn ook nog drie kleinere werken opgesteld.

   • Anna

    Wij zijn op de fiets vanuit Alkmaar op pad en zijn speciaal ook naar het Stationplein Hengelo gefietst en daar de sculpturen bewonderd.

 12. krale r.j.

  U vergeet te vermelden dat het hier Hengelo (Overijssel) ! betreft.Of weet U niet dat er 2 Hengelo s bestaan? Als geboren HENGELO( GELDERLAND) IRRITEERT MIJ DAT

 13. Hans Kuiper

  Wat een prachtige kunst maakt Rinus Roelofs. Mathematische kunst is erg ondergewaardeerd in de kunstwereld. Waarom haalt een met plakband opgehangen banaan het journaal en blijft dit soort kunst onopgemerkt.
  Rinus presenteert zijn kunst ieder jaar bij Ars et Mathesis. Hij verbaast ons keer op keer met zijn weergaloze animaties.

 14. Henk Akkers

  Prachtig deze meetkundige werken. Een geweldig voorbeeld van de toepassing van eigentijdse middelen als computertechnologie.