Tentoonstellingen aanmelden

Meesterwerken uit Wenen

  • 2 maanden geleden

Waar keek de expressionistische schilder Egon Schiele (1890-1918) naar tijdens zijn jaren als student aan de Weense kunstacademie? ‘Meesterwerken uit Wenen’ in Het Noordbrabants Museum biedt inzicht. De tentoonstelling omvat zeventig werken, afkomstig uit de bijzondere collectie van graaf Anton Lamberg-Sprinzenstein (1740-1822). Bij zijn overlijden liet deze diplomaat zijn indrukwekkende verzameling van voornamelijk Hollandse en Vlaamse meesters na aan de prestigieuze Akademie der bildenden Künste Wien, die sindsdien door studenten wordt bestudeerd tijdens hun opleiding tot kunstenaar.

Zaaloverzicht met links ‘Bacchanaal met de dronken Silenus’ van Peter Paul Rubens en David Rijckaert (ca. 1611-15, Akademie der bildenden Künste, Wenen)

‘Meesterwerken uit Wenen’ laat een brede selectie zien, van weelderige stillevens tot levensechte vogels en Italiaanse landschappen. Als bezoeker is het boeiend om het voorbeeldmateriaal voor aspirant-kunstenaars te zien. Zo kunnen de studenten uit schetsen lering trekken over de totstandkoming van schilderijen. Ook de portretten door Rembrandt van Rijn en Anthony van Dyck vormen een goede leerschool voor menig aanstormend talent. Het kronkelende lichaam en vertrokken gelaat in ‘Bacchanaal met de dronken Silenus’ van Peter Paul Rubens zijn een toonbeeld van de menselijke bouw en expressie. Als je bedenkt dat Schiele dit werk aandachtig moet hebben bekeken, zou het dan kunnen dat hij daar de inspiratie heeft gevonden voor de verwrongen lichamen die zo kenmerkend zijn voor zijn oeuvre?

Museumbezoek in Coronatijd
Het Noordbrabants Museum is geopend van dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur. Voorlopig is het museum enkel te bezoeken door een ticket met tijdslot te reserveren via de website.


Reageer op Meesterwerken uit Wenen

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht