Tentoonstellingen aanmelden

Met olifant Hansken door zeventiende-eeuws Europa

  • 4 weken geleden

Waar Dombo vandaag de dag de bekendste circusolifant is, was dat in de tijd van Rembrandt, de zeventiende eeuw, de Aziatische olifant Hansken. In 1637 vereeuwigde de schilder haar tijdens haar bezoek aan Amsterdam in verschillende tekeningen en de ets ‘Adam en Eva in het paradijs’. Deze tentoonstelling neemt u mee op de reis die Hansken heeft afgelegd in Europa. Niet alleen zien we haar door de ogen van Rembrandt, maar ook door onder anderen die van zijn tijdgenoot Stefano della Bella, wiens tekeningen ook zijn te bezichtigen. 

Rembrandt, ‘Adam en Eva in het paradijs’, 1638, collectie Museum Het Rembrandthuis, Amsterdam.

Een olifant in Europa was niet niks. Daarom werd Hanskens reis nauwkeurig gedocumenteerd. Dit gebeurde onder andere in de vorm van tekst, beeld en tekening, volledig met datum en locatie, zoals te zien is op de tentoonstelling. Hierdoor weten we precies hoe Hanskens leven is verlopen. Helaas bleek hieruit ook dat haar tijd in Europa niet altijd even prettig was, in tegendeel zelfs. De olifant werd, met name door gebrek aan kennis, volledig verkeerd verzorgd. Dit, in combinatie met het lange rondreizen en het rusteloze bestaan, werd de olifant op vroege leeftijd fataal. Een klein lichtpuntje van Hanskens tragische eind: haar skelet, nog steeds te zien in Florence, is van groot belang geweest voor de wetenschap en wordt zelfs gezien als het eerste wetenschappelijke voorbeeld van de Aziatische olifant. Zo leeft Hansken tegenwoordig toch nog een beetje voort.

Let op: ‘Hansken. Rembrandts olifant’ is te zien vanaf heropening van de musea. Die datum, stap 3 in het openingsplan, is inmiddels verschoven van 26 mei naar 9 juni. Maar minister Hugo de Jonge heeft inmiddels laten weten dat ‘de deur op een kier’ staat om die stap eerder te zetten.
Bij de tentoonstelling verschijnt de catalogus ‘Rembrandts olifant, In het spoor van Hansken’ van Michiel Roscam Abbing, € 14,90, www.elephanthansken.com

Hoofdbeeld: Rembrandt, ‘Hansken’, 1637, collectie Albertina, Wenen.

Reageer op Met olifant Hansken door zeventiende-eeuws Europa

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.