Tentoonstellingen aanmelden

340.000 bezoekers zagen Hollandse Meesters uit de Hermitage

  • 3 jaar geleden

De tentoonstelling ‘Hollandse Meesters uit de Hermitage. Oogappels van de tsaren’ sloot op 27 mei af met een bezoekersaantal van 340.000. Daarmee is het de best bezochte tentoonstelling van het museum sinds de openingsjaren 2009 en 2010. De 63 meesterwerken uit de Hollandse Gouden Eeuw waren weer even – bijna acht maanden – terug waar ze zo’n 350 jaar geleden het licht zagen. Nu gaan ze weer naar hun vaste plek in de zalen van het Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg. De tentoonstelling kende vele hoogtepunten: maar liefst zes werken van Rembrandt, en topstukken van vrijwel alle andere grote zeventiende-eeuwse schilders. Alle genres waar de Hollandse schilderkunst beroemd om is, waren vertegenwoordigd.

Succes door samenwerking
Mede dankzij de gulle samenwerking met de collega’s van de afdeling Hollandse Schilderkunst in de Hermitage in St.-Petersburg kon een zo rijke collectie naar Nederland komen. De tentoonstelling werd nog verder verrijkt met bijzondere bruiklenen van het Amsterdam Museum, het Mauritshuis en het Rijksmuseum. In het zeventiende-eeuwse gebouw waren tegelijkertijd de tentoonstellingen ‘Portrait Gallery of te Golden Age’ van het Amsterdam Museum en Rijksmuseum, en ‘Nieuwe Meesters’ in het Outsider Art Museum te zien. De Hermitage Amsterdam was hiermee acht maanden lang een brandpunt van Hollandse Meesters en de Gouden Eeuw. Een deel van de werken werd met een bijzonder transport door sponsor KLM geleverd. Er kwamen speciale Hermitage-bierflesjes, ontworpen door hoofdsponsor Heineken, naast een eigen Hollandse Meesters-tulp. Een kijkje achter de schermen van de tentoonstelling bood de AVROTROS-serie Hollandse Meesters retour, uitgezonden in februari en maart op NPO2. In de slotmaand bezochten ruim 500 gasten het pop-up restaurant dat sterrenchef Jonathan Zandbergen in de Hermitage opende, en bovendien werd het recent door Jan Six aan Rembrandt toegeschreven ‘Portret van een jonge man’ in een eigen zaal getoond. Dit is nog steeds te zien, tot en met 15 juni.

Jubileumjaar 2019
De Hermitage Amsterdam maakt zich nu op voor de opening van ‘Classic Beauties. Kunstenaars, Italië en de schoonheidsidealen van de 18de eeuw’ op zaterdag 16 juni. In 2019 staat het museum tien jaar aan de Amstel en dat wordt gevierd met maar liefst twee jubileumtentoonstellingen, waarin meesterwerken uit de gehele Petersburgse collectie en een schat aan juwelen zullen schitteren.

Bron: Persbericht Hermitage Amsterdam
Beeld: Rembrandt van Rijn, Flora, 1634. © State Hermitage Museum, St Petersburg


Reageer op 340.000 bezoekers zagen Hollandse Meesters uit de Hermitage

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.