Tentoonstellingen aanmelden

Achtste landschapskunstwerk van Flevoland onthuld

  • 2 jaar geleden

Op zaterdag 12 oktober 2019 wordt in Dronten het achtste landschapskunstwerk van Flevoland toegankelijk voor publiek: Riff, PD #18245 van kunstenaar Bob Gramsma. Flevoland krijgt met dit kunstwerk een blijvende herinnering aan haar ontstaansgeschiedenis.

Over het kunstwerk
Riff, PD#18245 is gecreëerd ter gelegenheid van 100 jaar Zuiderzeewet. Net als de polder is het kunstwerk in meerdere fases ontstaan. Op een ingenieuze constructie van heipalen, poeren en stalen structuren is een heuvel gestort van 15000 kubieke meter landbouw- en Zuiderzeegrond. Hierin is een grote holte gegraven, die is bekleed met een laag spuitbeton en daarna voorzien van een betonnen dak en trap. Daarna is het monumentale afgietsel ontgraven en de aarde weer terug in het landschap verwerkt. De kleur, structuur en vorm van het uitgegraven architectonische beeld zijn bepaald door de typologie van het landschap, de gegraven holte en aanhechtende zand en klei uit het omliggende landschap. Als een opgegraven archeologische vondst herinnert het monument aan de bijzondere geologie en de ontstaansgeschiedenis van Flevoland. Riff, PD#18245 is een afdruk van Gramsma’s gegraven spoor in de Flevogrond en weerspiegelt daarmee onder meer de ontginning en kunstmatigheid van de polder.

Over het openingsprogramma op 12 oktober
Op 12 oktober 2019 wordt het kunstwerk voor publiek geopend. Vanaf 13.30 uur bent u welkom bij Beachclub NU (Bremerbergdijk 10, 8256 RD Biddinghuizen), het programma start om 14.00 uur en is naar verwachting rond 16.00 uur afgelopen. Na de openingshandelingen kunnen bezoekers het landschapskunstwerk verkennen en via de trap vanaf boven hun blik laten dwalen over het landschap. Voor kinderen is er de kinderworkshop ‘Riff ‘m zelf’: jonge landschapskunstenaars-in-spé maken in stappen een eigen gipsen object, een vergelijkbaar maakproces als het kunstwerk. De workshop is doorlopend tussen 14.00-16.00, deelname is gratis.

Over de kunstenaar
De Zwitserse kunstenaar Bob Gramsma doet op verschillende plekken in de wereld grootschalige ingrepen in het landschap, ingegeven door zijn fascinatie voor beeldhouwkunst en hoogstaand civiel ingenieurswerk. Riff is een belangrijk werk in zijn oeuvre waarin hij steeds onderzoekt hoe hij in en met een omgeving tot een vorm kan komen, en hoe die daad en dat object door onze ervaring en beleving betekenis en kracht genereren.

Over het kunstwerk
Kunstenaar: Bob Gramsma
Titel: Riff, PD #18245
Jaar: 2018-2019
Afmetingen: 37,5 meter lang, 13 meter breed en 7 meter hoog
Materialen: Beton, staal, lokale grond
Locatie: Op het perceel tussen de Spijkweg en de Bremerbergweg, gemeente Dronten. (navigeer naar: Bremerbergdijk 10, 8256 RD Biddinghuizen)
In opdracht van: Provincie Flevoland
De kunstenaar wil bedanken: Walt+Galmarinie AG, Provincie Flevoland, Land Art Flevoland en TAAK.

Riff, PD #18245 is het achtste landschapskunstwerk van de collectie Land Art Flevoland.

Zie www.landartflevoland.nl voor meer informatie.

Bron: persbericht Land Art Flevoland
Foto: © Bob Gramsma


Reageer op Achtste landschapskunstwerk van Flevoland onthuld

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.