Tentoonstellingen aanmelden

Amsterdam krijgt Luther Museum

 • 3 jaar geleden

Amsterdam krijgt een Luther Museum. Aan de Nieuwe Keizersgracht worden zes zalen gewijd aan het ­Luthers erfgoed en de geschiedenis van Maarten Luther (1483-1546), de vader van de reformatie, zo melden het AD en Trouw. Tonko Grever, de oud-directeur van Museum Van Loon is aangesteld als kwartiermaker van het nieuwe museum, dat deze zomer moet ­openen.

Een permanente tentoonstelling komt in het voormalige Lutherse mannen- en vrouwenhuis De Wittenberg. Deze naam is een verwijzing naar de stad waar Luther eens zijn stellingen bekend maakte. Het gebouw, dat dateert uit 1772, bevindt zich in de Plantagebuurt, tussen Weesperstraat en Roetersstraat, op de hoek, waar Nieuwe Kerkstraat en Nieuwe Keizersgracht samenkomen. Het adres  van het Luther Museum en de kerkzaal is Nieuwe Keizersgracht 570. Het Luther Museum, dat naast de  fraaie Regentenkamer, ook de kerkzaal in gebruik zal nemen, herbergt de collectie kostbaarheden van de Lutherse Gemeente, zoals de Doop van de Kamerling door Ruysdael.

Wanneer het museum precies opengaat, is nog niet bekend.

Bron: AD, Trouw en Geelvinck
Beeld: website Geelvinck. De Wittenberg op achttiende-eeuwse gravure


Reageer op Amsterdam krijgt Luther Museum

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 2 reacties op Amsterdam krijgt Luther Museum
 1. A.C. van der Haagen

  Na sluiting van de Ev.-Lutherse kerk De Vaste Burg in Schiedam, zijn avondmaals zilver en zilveren collecteschalen opgeborgen in de kluis van PKN Schiedam Stad. Worden niet gebruikt. Museum kan vragen om voorwerpen in bruikleen te krijgen.

 2. Bas de Reiger

  Perfect plan, dit Maarten Luther Museum.
  Mag ik u in dit verband wijzen op een verhaal, geschreven door W.G. Van de Hulst opverzoek van het Ned. Bijbelgenootschap ( 1e in 1917)
  Antiquarisch waarschijnlijk nog wel te verkrijgen i.v.m. verzamelaars van Van de Hulsts werken.