Tentoonstellingen aanmelden

Carré en Rijksmuseum slaan handen ineen voor theaterspektakel Het Pauperparadijs

 • 3 jaar geleden

Naar aanleiding van het theaterspektakel Het Pauperparadijs, deze zomer exclusief te zien in Koninklijk Theater Carré, geeft de auteur van de gelijknamige bestseller, Suzanna Jansen, samen met de rondleiders van het Rijksmuseum, iedere week twee rondleidingen over de achtergrond van de voorstelling. Een van de hoogtepunten van de rondleiding is het portret van Johannes van den Bosch (Cornelis Kruseman, 1829). Van den Bosch is de idealist die 200 jaar geleden de Maatschappij van Weldadigheid oprichtte.

Generaal Johannes van den Bosch, op toneel vertolkt door acteur Dragan Bakema, speelt een belangrijke rol in Het Pauperparadijs. In een poging de armoede uit te roeien stuurde hij 200 jaar geleden de armen uit onder meer Amsterdam naar ‘de koloniën’ in Drenthe waar zij met tucht en discipline een heropvoeding kregen.

Suzanna Jansen: “Mijn familie heeft, net als de familie van 1 miljoen andere Nederlanders, jarenlang in de koloniën gezeten. Het Pauperparadijs is hun geschiedenis. Ik vind het belangrijk dat we dit verhaal blijven vertellen, want het is nog altijd actueel. Prachtig dat ik dit nu ook kan doen aan de hand van objecten uit het Rijksmuseum. Ik probeer me voor te stellen wat mijn voorouders daarvan zouden denken.”

Het Pauperparadijs
Van 4 juli tot en met 5 augustus is het verhaal van de Amsterdamse paupers, die begin negentiende eeuw naar de armengestichten in Drenthe werden gestuurd, te zien op de plaats waar hun reis destijds is gestart: in het hart van Amsterdam.

De voorstelling in de regie van Tom de Ket volgt de geschiedenis van twee paupers: Teunis en Cato. Teunis, een jonge Amsterdamse wees, wordt gedeporteerd naar het armengesticht. Daar wordt hij verliefd op bewakersdochter Cato. Hun verboden liefde ontmoet zo veel tegenwerking, dat ze uiteindelijk proberen te vluchten.  Met onder anderen Dragan Bakema, Kees Boot, en Rosa da Silva. www.hetpauperparadijs.nl

Rondleidingen in het Rijksmuseum:
Van 10 juli t/m 3 augustus 2018, elke dinsdag en vrijdag, 15-16 uur. (Behalve 27 juli)
€ 5 pp (excl. toegang museum)
Boeken via rijksmuseum.nl
Via de website van Koninklijk Theater Carré is ook een combinatieticket voor de voorstelling en toegang/rondleiding Rijksmuseum te koop

Bron: Bron Message from Mars
Foto: Patrick van Emst


Reageer op Carré en Rijksmuseum slaan handen ineen voor theaterspektakel Het Pauperparadijs

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 4 reacties op Carré en Rijksmuseum slaan handen ineen voor theaterspektakel Het Pauperparadijs
 1. Jon Mann

  Ben niet naar Carree geweest maar wel naar rondleiding in het Rijksmuseum.
  Leuk, leerzaam en lekker voordelig op de Museum kaart!
  En dan met Suzanna Janssen kan het mooier?

 2. nicolette van zanten

  Een goed idee om meer kunstvormen met elkaar te verbinden. Muziek, dans, theater, museumbezoek en gerichte rondleidingen.
  Dit zou ik ook graag voor kindervoorstellingen zien.

 3. Dorothea van den Akker

  Voorstelling 2 jaar geleden gezien in Drenthe. Zéér de moeite waard!
  Rondleiding rijksmuseum lijkt me mooie aanvulling.

 4. J. Mann

  graag doe ik mee aan een rondleiding van suzanna jansen door het rijksmuseum.
  ik kan niet naar carré, helaas!