Tentoonstellingen aanmelden

De uitvaartceremonie van een steen in Borger

  • 2 jaar geleden

200.000 jaar geleden brak er een steen af in Åland (Finland) en reisde per gletsjer naar Borger (Nederland). Bart Eysink Smeets gaat deze zwerfkei – eindelijk – terug naar huis brengen. Over deze reis wordt een film gemaakt.

Het is zover. Na maandenlang overleg met gemeentes en andere instanties is het rond: 18 oktober begint de steen aan zijn thuisreis. Om 16:30 uur zal er een uitvaartceremonie plaatsvinden. Hier heeft iedereen de kans om afscheid te nemen op zijn/haar eigen manier. De burgemeester van Borger-Odoorn heeft toegezegd hier ook aanwezig te zijn. Iedereen is van harte uitgenodigd om dit feestelijke, maar ook treurige moment bij te wonen.

De ceremonie
Tijdens de ceremonie wordt een monument onthuldigd ter nagedachtenis aan de steen door de burgemeester. De lokale fanfare is uitgenodigd om de eerste meters huiswaarts te begeleiden. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om een stukje muziek of tekst ten gehore te brengen.

Zusterstenen gaan mee
Klaas Drint, een amateurgeoloog uit Friesland, zat met een dilemma. Wat gebeurt er met zijn verzameling zwerfkeien als hij er niet meer is? Hij besloot dat de stenen allemaal terug naar het land van herkomst mochten. In zijn email aan Bart haalde hij Amanda Strydom aan: “Alle pelgrims keer weer huistoe, elke swerwer kom weer tuis”. Bart heeft de eer om de verzameling Åland-gesteentes mee te nemen op reis.

De reis
De steen wordt op een aanhanger gezet en zal via Duitsland, Denemarken en Zweden uiteindelijk in Åland aankomen. De veerbootmaatschappij Viking Lines sponsort de overtocht naar Mariehamn, de hoofdstad van Åland.

De aankomst
Donderdag 24 oktober zal er een intocht zijn waarin de steen feestelijk onthaald wordt. De burgemeester van Mariehamn zal aanwezig zijn en er zal worden geproost op de steen.

Bron en beeld: Bart Eysink Smeets


Reageer op De uitvaartceremonie van een steen in Borger

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er is één reactie op De uitvaartceremonie van een steen in Borger
  1. Annemarie de Jong

    Ik vind het een heel gaaf project. Heel toevallig had ik vorig jaar ook iets dergelijks bedacht, namelijk een grote zwerfsteen die bij ons zomerhuisje ligt in Zweden, terug brengen naar de plaats van herkomst. Alleen na wat studie te hebben gedaan is het erg waarschijnlijk dat die niet van erg ver komt ( te groot en het graniet komt erg overeen met het graniet in de buurt). En om dat echt vast te stellen is een kostbare zaak. Hou je me op de hoogte van het project als dat gemakkelijk is? Wat is de minerale samenstelling van de zwerfsteen?