Tentoonstellingen aanmelden

Eerste virtuele museum met alle kunstwerken van Johannes Vermeer

 • 2 jaar geleden

Google Arts & Culture en het Mauritshuis lanceren in samenwerking met 17 culturele partners in Europa en de Verenigde Staten Meet Vermeer, (‘Ontmoet Vermeer’) het eerste internationale online retrospectief voor Johannes Vermeer ooit. Hoogtepunt is de Pocket Gallery: een virtuele tentoonstelling van alle werken van de Hollandse oude meester in de Google Arts & culture-app die gebruikmaakt van augmented reality. Een droom voor Vermeer-liefhebbers wereldwijd.

Volledige oeuvre
Op initiatief van het Mauritshuis sloegen Google Arts & Culture en 17 culturele partners 1,5 jaar geleden de handen ineen om een platform in het leven roepen dat het volledige oeuvre van Vermeer (1632-1675) in zeer hoge resolutie weergeeft en een breed internationaal publiek van (kunst)historische informatie voorziet over zijn werk en leven. Uniek aan het project is de deelname van alle internationale Vermeer-collecties, zelfs van het Isabella Stewart Gardner Museum in Boston (VS) waaruit in 1990 het schilderij Het concert (1664) werd gestolen dat sindsdien spoorloos is.

Vermeer-pelgrims
Alle Vermeer-musea kennen ze: Vermeer-pelgrims, die de hele wereld over reizen om álle schilderijen van de kunstenaar een keer in het echt te zien. Samen met talloze kunstliefhebbers delen zij één droom: de ultieme Vermeer-tentoonstelling met zijn gehele oeuvre op één locatie. Een evenement dat in werkelijkheid nooit zal plaatsvinden. Van Johannes Vermeer zijn slechts 36 schilderijen bekend. De kunstwerken bevinden zich in 18 collecties verdeeld over zeven landen in Europa en de Verenigde Staten. Van de meeste schilderijen laat de conditie het niet toe om te reizen of kunnen om andere redenen het museum niet verlaten.

Het project ‘Meet Vermeer’
Om de werken van Vermeer in één virtuele ruimte onder te brengen is gebruik gemaakt van Pocket Gallery, een geheel nieuwe augmented reality-functie van de Google Arts & Culture-app die ieders smartphone omtovert tot een portaal naar een virtuele tentoonstelling. Gebruikers kunnen met deze techniek met hun smartphone in de hand door een tentoonstelling van het complete oeuvre van Vermeer wandelen. De tentoonstelling is samengesteld door experts van het Mauritshuis. Alle 36 schilderijen van Vermeer hangen levensgroot en perfect belicht in de virtuele ruimte, uiteraard met inbegrip van het topstuk Meisje met de parel (1665-1667) uit het Mauritshuis zelf.

Ultrahoge resolutie
Alle kunstwerken zijn vastgelegd door de Art Camera van Google óf in vergelijkbaar hoge kwaliteit. De Art Camera is de robotcamera van Google met ultrahoge resolutie die speciaal voor het fotograferen van kunstwerken is gemaakt. Dat betekent dat er naar hartelust op kan worden in- en uitgezoomd. Er is zelfs de mogelijkheid om een ‘rondleiding binnen een schilderij’ te maken en zo alle verbluffende details te zien op alle 36 werken van Vermeer, zelfs van zijn kleinste schilderijen, zoals Meisje met de fluit (20 cm x 17,8 cm).

Street-View
Google Arts & Culture heeft ook Street View-fotografie in de musea verzameld om de virtuele Pocket Gallery-ervaring te complementeren. Bezoekers kunnen dus door de gangen van The Frick Collection (New York), het Rijksmuseum (Amsterdam) en verschillende andere musea navigeren om de schilderijen van Vermeer ter plekke te zien hangen. Zelfs de Britse Koningin Elizabeth II opende de deuren van haar Picture Gallery in Buckingham Palace voor het project ‘Meet Vermeer’.

YouTube Creators
Naast de schilderijen van Vermeer zijn er op Meet Vermeer archiefstukken te vinden die licht werpen op het leven van Vermeer, van wie weinig bekend is. Het project omvat ook verhalen die inzicht bieden in de nalatenschap van de Hollandse meester, zoals content van Tracy Chevalier, de schrijfster van de bestseller Girl with a Pearl Earring. En ten slotte kunnen gebruikers diverse video’s bewonderen van YouTuber Creators als Today I Found Out. Hij bezoekt de Nederlandse molen die bijna 400 jaar geleden verf voor Vermeer produceerde.

Google Arts & Culture is voor iedereen gratis toegankelijk: g.co/meetvermeer of download de app voor iOS of Android.

Deelnemende culturele instellingen

 • Nederland: Mauritshuis, Rijksmuseum
 • Verenigde Staten: Metropolitan Museum of Art, The National Gallery of Art Washington DC, The Frick Collection, Isabella Stewart Gardner Museum, Leiden Collection
 • Verenigd Koninkrijk: The National Gallery London, Kenwood House / English Heritage, Scottish National Gallery, Royal Collection Buckingham Palace
 • Ierland: National Gallery of Ireland
 • Frankrijk: Het Louvre
 • Duitsland: Gemäldegalerie Alte Meister, Staatliche Kunstsammlungen Dresden, Herzog Anton-Ulrich-Museum, Städel Museum

Bron en beeld: persbericht Mauritshuis


Reageer op Eerste virtuele museum met alle kunstwerken van Johannes Vermeer

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht
Er zijn 3 reacties op Eerste virtuele museum met alle kunstwerken van Johannes Vermeer
 1. Elfriede

  Even een fout corrigeren: ik neem aan dat onder het kopje ‘streetview’ complimenteren moet worden aangepast naar complementeren

 2. Ladybug

  Ik heb al zo vaak gedacht: waarom kun je niet van alle belangrijke kunstenaars alle werken per kunstenaar bij elkaar zien, al is het dan ook in fotokopie of anderszins. Deze mogelijkheid op een app is in ieder geval een goed begin.