Tentoonstellingen aanmelden

Van Eesteren Paviljoen officieel geopend

  • 1 jaar geleden

Op vrijdag 20 oktober openden in een volle feesttent locoburgemeester Kajsa Ollongren en stadsdeelbestuurder Ronald Mauer op ludieke wijze het nieuwe Van Eesteren Paviljoen aan de noordoever van de Sloterplas in Amsterdam. Gezamenlijk knipten zij het lint door terwijl de kegels van twee jongleurs hen om de oren vlogen. Daarmee was de officiële opening een feit. ‘Cornelis van Eesteren’ en zijn assistenten verwijderden daarna de blindering van de grote ramen van het paviljoen en maakten zo ook het interieur zichtbaar. Museumdirecteur Anouk de Wit: ‘We zijn enorm blij dat het paviljoen nu eindelijk echt open is en dat we op deze plek aan de slag kunnen met het uitbouwen van het programma van ons museum en datgene waar het voor staat: de waarde van het cultuurhistorisch erfgoed van Cornelis Van Eesteren en de bijzondere stedenbouwkundige opzet van de tuinsteden.’

Dat het Van Eesteren Museum in de zeven jaar na de oprichting in 2010 zoveel heeft bereikt, toont de interesse voor en het belang van het museum aan. Het voorziet in een breed gedragen behoefte om beter te zorgen voor het erfgoed van de westelijke tuinsteden. Anouk de Wit: ‘Dat we zo worden gesteund door de gemeente, vakgenoten, betrokken partijen en de buurt sterkt ons in de huidige activiteiten van het museum, maar vooral ook in onze ambities. Het is een duidelijk signaal: het Van Eesteren Museum doet ertoe en heeft een belangrijke taak. In Nieuw-West én in het vakgebied.’

De opening van het paviljoen is een kroon op vele jaren van plannen, overleggen en ontwerpen. Anouk de Wit: ‘Al in 1939 tekende Van Eesteren zelf in zijn ontwerp op precies deze plek een paviljoen, maar dat is nooit gebouwd. Met dit nieuwe paviljoen is alsnog een stukje van het oorspronkelijke plan van Van Eesteren gerealiseerd, en is tegelijkertijd daarmee een brug geslagen naar de toekomst. Dat het museum dit paviljoen na zoveel jaar heeft weten te realiseren is echt bijzonder te noemen. De opening door mevrouw Ollongren, waarschijnlijk haar laatste officiële optreden in de functie van wethouder en locoburgemeester van de gemeente Amsterdam, gaf het nog meer glans. Dankzij haar bijdrage, die van alle andere sprekers, de grote schare Van Eesteren liefhebbers, trouwe relaties van het museum, alle vrijwilligers en de steun van onze partners beleefden wij een zeer geslaagd openingsfeest. We zijn er heel erg blij mee.’

Over het Van Eesteren Paviljoen
Het Van Eesteren Paviljoen is het nieuwe vaste onderkomen van het Van Eesteren Museum. Met meer ruimte voor tentoonstellingen, debatten, workshops en educatiemogelijkheden. Het nieuwe paviljoen staat op een zichtbare locatie aan de Sloterplas, in het hart van de Westelijke Tuinsteden. Het gebouw is ontworpen door Korteknie Stuhlmacher Architecten die zich lieten inspireren door paviljoengebouwen uit de jaren 50 en 60. Zij ontwierpen een ruimte die het ‘licht, lucht & ruimte-denken’ van toen vertaalt in een duurzaam bouwwerk van nu dat voornamelijk bestaat uit hout en glas. Sober en doelmatig, waarmee het geheel past in het gedachtegoed achter het ontwerp van de Tuinsteden.

Het Van Eesteren Paviljoen en de nieuwe vaste tentoonstelling zijn mede tot stand gekomen met financiële steun van Gemeente Amsterdam, Stadgenoot, BPD Cultuurfonds, EFL Stichting, vele particuliere sponsoren en een Voor je Buurt crowdfundactie.

Vanaf 22 oktober 2017: Van Eesteren Paviljoen open voor publiek
Het nieuwe Van Eesteren Paviljoen is vanaf 22 oktober 2017 open voor publiek, op donderdag tot en met zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Vanaf 22 oktober is ook de museumwoning in Slotermeer weer te bezoeken, twee maal per dag van donderdag tot en met zondag, en worden ook de wandelingen en tochten in het ‘buitenmuseum’ voortgezet. Kijk voor meer informatie over alle activiteiten van het Van Eesteren Museum op de website: www.vaneesterenmuseum.nl.

Bron: Persbericht Van Eesteren Museum


Reageer op Van Eesteren Paviljoen officieel geopend

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht