Tentoonstellingen aanmelden

Filmtip: kunstenaar Lily van der Stokker over moeilijke kunst die er makkelijk uitziet

  • 12 maanden geleden

Omdat u de komende weken niet naar de kunst kunt, brengt Museumtijdschrift de kunst bij u thuis! Wat u kunt verwachten? Elke dag de mooiste tips om thuis mee te cocoonen, van kunstboeken en films tot podcasts en meer.

Het plan was: 100 Hollandse meesters in de 21e eeuw, kunstenaars van nu aan het werk, geportretteerd door gerenommeerde filmmakers. Het werden er 104, van Armando tot Robert Zandvliet en van L.A. Raven tot Erwin Olaf. De bijzondere filmportretten duren ongeveer een kwartier en zijn gewoon gratis vanaf de bank of de keukentafel te bekijken. Museumtijdschrifts stagiair David Dorr kiest deze week een van de 3 onlangs gepresenteerde, nieuwste filmportretten, Lily van der Stokker (Den Bosch, 1954) door Aiman Hassani.

In 2018 had Lily van der Stokker haar eerste grote retrospectief. Met haar kleurrijke wandschilderingen vulde ze de zalen van het Stedelijk Museum Amsterdam. De combinatie van abstracte muurschilderingen en regels tekst of een paar woorden zijn inmiddels haar handelskenmerk geworden. Gedurende haar carrière ontdekte Van der Stokker dat meisjesachtige beeldtaal door het publiek niet als kunst werd gezien, een reden om deze beeldtaal juist te onderzoeken. Zo werd ze bekend met haar vrolijke werk dat serieuze onderwerpen als sociale problematiek en machtsverhoudingen aansnijdt. “Ik maak moeilijke kunst die er makkelijk uitziet”, zegt ze hierover. Van der Stokkers werk is sterk verbonden met een mix aan ervaringen uit haar eigen leven, zoals duidelijk blijkt uit deze documentaire. Zaken als eten, bezuiniging op het cultuurbeleid maar ook het feit dat ze anders dan veel vriendinnen nooit kinderen heeft gekregen, komen allemaal aan bod. Hierdoor leer je niet alleen haar conceptuele werk beter te begrijpen, maar krijg je ook een blik op de kunstenaar achter het werk.

Bron en beeld: www.hollandsemeesters.info


Reageer op Filmtip: kunstenaar Lily van der Stokker over moeilijke kunst die er makkelijk uitziet

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.