Tentoonstellingen aanmelden

Fotofestival aan de Maas 10 tot en met 13 mei 2018

  • 4 jaar geleden

Het Fotofestival aan de Maas brengt van 10 tot en met 13 mei 2018 de beste Nederlandse amateurfotografen samen in een expositie in het Nederlands Fotomuseum. Dat is uniek. De curator heeft inmiddels een selectie gemaakt uit de inzendingen. De longlist is nu bekend en op de website gepubliceerd. Het festivalprogramma op het naburige Deliplein met tal van kleinere exposities en activiteiten voor fotografen krijgt steeds meer vorm.

Drie maanden lang konden vrijetijdsfotografen hun beste fotoseries inzenden om mee te dingen naar een plekje op de hoofdexpositie van het festival in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Aan zo’n mogelijkheid bleek grote behoefte te bestaan; er werden ruim 18.000 foto’s ingestuurd. De inzendingen laten zien dat er in de amateurwereld veel fotografen zijn die over een opvallend grote verbeeldingskracht en creativiteit beschikken. Nicole Robbers, o.a. bekend als bestuurslid van De Zilveren Camera en de beeldredactie van het NRC en curator van de expositie, heeft er een flinke klus aan om tot de uiteindelijke selectie te komen. De inmiddels bekend gemaakte longlist bevat  94 fotoseries van in totaal 83 fotografen.

Er is bewust gekozen voor seriematig werk. Series overstijgen de toevalstreffer, worden gemaakt door fotografen die zeer bewust aan een onderwerp werken en tonen de signatuur van die fotograaf. Kortom series openen de weg om de volle breedte, creativiteit, kennis en kunde van vrijetijdsfotografen te tonen. De expositie geeft een interessant inzicht in de stand van de amateurfotografie in Nederland. Veel werk zou niet misstaan op een expo van beroepsfotografen.

Op het naburige Deliplein wordt een festivalterrein ingericht met tal van kleinere exposities die zijn ondergebracht in opslagcontainers. De containers zijn beschikbaar gesteld aan diverse instanties en verenigingen die zich met amateurfotografie bezighouden. De deelnemende organisaties is gevraagd om hier niet alleen het meest bijzondere werk te tonen dat zij in hun gelederen kunnen vinden, maar ook om activiteiten te programmeren voor liefhebbers van fotografie. Hoewel het programma nog niet in al zijn details bekend is, is al wel zeker dat hier o.a. portfoliobesprekingen en diverse workshops worden gehouden. Ook komt er een verkooppunt voor fotoboeken en zal het plein het startpunt zijn van verschillende ‘photo walks’. O.a. de populaire Urban Photo Race kent op zaterdag een speciale Rotterdamse editie in samenwerking met het festival.

Het festivalterrein is gratis toegankelijk. Voor het Nederlands Fotomuseum gelden reguliere tarieven en kortingen. Actuele openingstijden en precieze agenda worden via de website van het festival bekend gemaakt.

Zie voor meer informatie www.fotofestivalaandemaas.nl

Bron: Persbericht Nederlands Fotomuseum
Beeld: Guido van der Zwan, Pier to Pier 5.


Reageer op Fotofestival aan de Maas 10 tot en met 13 mei 2018

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.