Tentoonstellingen aanmelden

Frida Kahlo al in najaar 2020 naar Drents Museum

 • 1 maand geleden

De grote Frida Kahlo-tentoonstelling komt al in het najaar van 2020 naar het Drents Museum in Assen. Viva la Frida! – Leven en werk van Frida Kahlo, die aanvankelijk voor een periode van drie maanden in 2021 stond gepland, is nu al te zien van 11 oktober 2020 tot en met 28 maart 2021 en beslaat bijna zes maanden. Bovendien is de tentoonstelling, naast de fameuze collectie schilderijen en tekeningen van Museo Dolores Olmedo, uitgebreid met een collectie biografische objecten van Museo Frida Kahlo met onder meer kleding, korsetten en sieraden. Deze twee collecties zijn in Viva la Frida! voor het eerst samen te zien. Het biedt het Drents Museum de unieke kans om het complete Frida-verhaal te vertellen. In een flankerende tentoonstelling is hedendaags werk te zien dat geïnspireerd is door Frida Kahlo. Vanaf februari 2020 start de online ticketing. 

Unieke combinatie collecties
In de tentoonstelling Viva la Frida! is een unieke combinatie van Kahlo’s kunst en persoonlijke voorwerpen te zien. Hiervoor werkt het Drents Museum samen met Museo Dolores Olmedo en Museo Frida Kahlo (dat voorheen bekend stond als de Casa Azul, het Blauwe Huis) in Mexico Stad. Deze verzamelingen worden aangevuld met enkele bruiklenen uit andere collecties.

Topstukken uit de Olmedo-collectie
Museo Dolores Olmedo heeft de grootste collectie met werk van Frida Kahlo ter wereld. De collectie is aangelegd door de Mexicaanse Dolores Olmedo (1908-2002) die vanaf 1955 op aanraden van haar goede vriend Diego Rivera werk van Kahlo en hemzelf ging verzamelen. Sleutelstukken uit deze collectie, zoals Henry Ford Hospital (1932), De gebroken zuil (1944) en Zelfportret met aapje (1945) zijn in Assen te zien.

Persoonlijke bezittingen uit het Blauwe Huis
Dankzij Museo Frida Kahlo kunnen bezoekers van Viva la Frida! ook kledingstukken, beschilderde korsetten en juwelen van de kunstenares bewonderen. Tegen het einde van 2003 werden veel bezittingen van Kahlo en Rivera teruggevonden in het Blauwe Huis (nu Museo Frida Kahlo), nadat ze 50 jaar aan het zicht onttrokken geweest waren. In 2007 werd deze uitzonderlijke collectie voor het publiek opengesteld, na zeer zorgvuldig onderzoek en conservering. Naast foto’s, documenten en kledingstukken omvat de collectie veel van Kahlo’s persoonlijke bezittingen, tekeningen en speelgoed.

Wereldwijd icoon en cultfiguur
De Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) is zonder twijfel een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar indrukwekkende kunstwerken, roerige leven en bijzondere levensstijl doen Kahlo uitgroeien tot een wereldwijd icoon én cultfiguur. Door een ernstig busongeluk lijdt ze veel pijn en ondergaat door de jaren heen een groot aantal operaties. Wat haar telkens de kracht geeft om door te gaan is haar grote liefde voor de kunst, voor haar man de kunstenaar Diego Rivera en voor Mexico en zijn volkscultuur. Ze schildert zelfportretten die doorvlochten zijn met symboliek uit haar persoonlijke leven. De onstuimige relatie met Rivera en haar gebroken lichaam staan vaak centraal. Ze breekt alle taboes van haar tijd en groeit uit tot cultfiguur. Haar kunst en levensstijl inspireren kunstenaars als Marina Abramovic, mode-ontwerpers als Jean Paul Gaultier, Moschino en Dolce & Gabbana en artiesten als Madonna en de band Coldplay.

Bij Viva la Frida! wordt een uitgebreid randprogramma ontwikkeld. Vliegmaatschappij Aeroméxico is hoofdsponsor van de tentoonstelling.

Bron: persbericht Drents Museum
Beeld: Frida Kahlo, ‘Zelfportret met aapje’, 1945, olieverf op doek op masoniet, Museo Dolores Olmedo, Mexico City


Reageer op Frida Kahlo al in najaar 2020 naar Drents Museum

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Er zijn 19 reacties op Frida Kahlo al in najaar 2020 naar Drents Museum
 1. Nelleke Hoeben

  Ik verheug me ontzettend op deze grote overzichtstentoonstelling en blijf graag op de hoogte van nieuwe verwikkelingen

 2. petrus nelissen

  Een wat meer kritische houding tegenover Frida Kahlo zou voor een degelijk museum niet misstaan. Haar rol bij de moord op Trotski in Mexico, samen met die van haar geliefde Diego Rivera en Siqueirons is omstreden. Frida was geen doetje maar een stevige gelovige van de Satlinistische heilsleer, een leer die veel ellende in Rusland en elders inde wereld heeft gebracht. Voor meer informatie verwijs ik naar bijgaande blog getiteld “Het verraad van Frida Kahlo’ . https://petrusnelissen.blogspot.com/2013/11/het-verraad-van-frida-kahlo.html. Met vriendelijke groeten, petrus nelissen

 3. Elly van der Linde

  Echt goed nieuws….ik kijk er naar uit. Zal vast weer genieten worden in jullie prachtige museum waar ik altijd heel graag kom. Heel verzorgd, prettige sfeer, top!

 4. Julia Fikkers

  Fantastisch, kan niet wachten… fijn dat het naar voren gehaald is! En dichtbij als je in Friesland woont…al verscheidene reisjes aan bezocht in het buitenland.. ben een grote fan Frida Kahlo tot in 2020.

 5. Dide

  Wat een prachtig vooruitzicht. Dat doen jullie daar in Drente toch maar weer mooi!
  Dus wederom een tentoonstelling die zeer de moeite is om naar Assen af te reizen.

 6. J Bogaerts

  Heb grote overzichtstentoonstelling gezien in 2007 in Mexico stad.
  Mooi opgezet !
  Hoop dat het niet dringen wordt en dat de liefhebbers echt kunnen genieten .Kom zeker op bezoek!
  Succes