Tentoonstellingen aanmelden

Frida Kahlo al in najaar 2020 naar Drents Museum

 • 2 jaar geleden

De grote Frida Kahlo-tentoonstelling komt al in het najaar van 2020 naar het Drents Museum in Assen. Viva la Frida! – Leven en werk van Frida Kahlo, die aanvankelijk voor een periode van drie maanden in 2021 stond gepland, is nu al te zien van 11 oktober 2020 tot en met 28 maart 2021 en beslaat bijna zes maanden. Bovendien is de tentoonstelling, naast de fameuze collectie schilderijen en tekeningen van Museo Dolores Olmedo, uitgebreid met een collectie biografische objecten van Museo Frida Kahlo met onder meer kleding, korsetten en sieraden. Deze twee collecties zijn in Viva la Frida! voor het eerst samen te zien. Het biedt het Drents Museum de unieke kans om het complete Frida-verhaal te vertellen. In een flankerende tentoonstelling is hedendaags werk te zien dat geïnspireerd is door Frida Kahlo. Vanaf februari 2020 start de online ticketing. 

Unieke combinatie collecties
In de tentoonstelling Viva la Frida! is een unieke combinatie van Kahlo’s kunst en persoonlijke voorwerpen te zien. Hiervoor werkt het Drents Museum samen met Museo Dolores Olmedo en Museo Frida Kahlo (dat voorheen bekend stond als de Casa Azul, het Blauwe Huis) in Mexico Stad. Deze verzamelingen worden aangevuld met enkele bruiklenen uit andere collecties.

Topstukken uit de Olmedo-collectie
Museo Dolores Olmedo heeft de grootste collectie met werk van Frida Kahlo ter wereld. De collectie is aangelegd door de Mexicaanse Dolores Olmedo (1908-2002) die vanaf 1955 op aanraden van haar goede vriend Diego Rivera werk van Kahlo en hemzelf ging verzamelen. Sleutelstukken uit deze collectie, zoals Henry Ford Hospital (1932), De gebroken zuil (1944) en Zelfportret met aapje (1945) zijn in Assen te zien.

Persoonlijke bezittingen uit het Blauwe Huis
Dankzij Museo Frida Kahlo kunnen bezoekers van Viva la Frida! ook kledingstukken, beschilderde korsetten en juwelen van de kunstenares bewonderen. Tegen het einde van 2003 werden veel bezittingen van Kahlo en Rivera teruggevonden in het Blauwe Huis (nu Museo Frida Kahlo), nadat ze 50 jaar aan het zicht onttrokken geweest waren. In 2007 werd deze uitzonderlijke collectie voor het publiek opengesteld, na zeer zorgvuldig onderzoek en conservering. Naast foto’s, documenten en kledingstukken omvat de collectie veel van Kahlo’s persoonlijke bezittingen, tekeningen en speelgoed.

Wereldwijd icoon en cultfiguur
De Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) is zonder twijfel een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Haar indrukwekkende kunstwerken, roerige leven en bijzondere levensstijl doen Kahlo uitgroeien tot een wereldwijd icoon én cultfiguur. Door een ernstig busongeluk lijdt ze veel pijn en ondergaat door de jaren heen een groot aantal operaties. Wat haar telkens de kracht geeft om door te gaan is haar grote liefde voor de kunst, voor haar man de kunstenaar Diego Rivera en voor Mexico en zijn volkscultuur. Ze schildert zelfportretten die doorvlochten zijn met symboliek uit haar persoonlijke leven. De onstuimige relatie met Rivera en haar gebroken lichaam staan vaak centraal. Ze breekt alle taboes van haar tijd en groeit uit tot cultfiguur. Haar kunst en levensstijl inspireren kunstenaars als Marina Abramovic, mode-ontwerpers als Jean Paul Gaultier, Moschino en Dolce & Gabbana en artiesten als Madonna en de band Coldplay.

Bij Viva la Frida! wordt een uitgebreid randprogramma ontwikkeld. Vliegmaatschappij Aeroméxico is hoofdsponsor van de tentoonstelling.

Bron: persbericht Drents Museum
Beeld: Frida Kahlo, ‘Zelfportret met aapje’, 1945, olieverf op doek op masoniet, Museo Dolores Olmedo, Mexico City


Reageer op Frida Kahlo al in najaar 2020 naar Drents Museum

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 52 reacties op Frida Kahlo al in najaar 2020 naar Drents Museum
 1. Lies van Boven

  Beste lezer,
  Ik wil graag op de hoogte worden gehouden van de expositie van Frida Kahlo.
  Met vriendelijke groet,
  Lies van Boven.

 2. Marie

  Geweldig en bijna ongelooflijk nieuws! Verheug me er al een jaar op. En blij dat de cafeverbouwing klaar is. Zal nodig zijn voor veel bezoekers!

 3. Diny Jacobs

  2 entreekaartjen voor de tentoonstelling Frida Kahlo zondag 4 oktober of maandag 5 oktoberbedankt Bedankt vast Diny Jacobs

 4. Maria Vromans

  Klopt het inderdaad dat de tentoonstelling van frida Kahlo al in oktober in Assen te zien is ?berichten spreken elkaar hier en daar tegen

 5. Trees van der Gun

  Graag word ik op de hoogte gesteld als de tickets voor deze tentoonstelling te verkrijgen zijn. Hoe lang blijft deze tentoonstelling beschikbaar voor het publiek?

 6. Antoinette Horree

  Geweldig dat deze tentoonstelling te bewonderen is. Frida heeft een geweldig boeiend en interessant leven gehad. Ondanks al haar pijn heeft zij veel bereikt.. Wat een doorzettingsvermogen had deze vrouw/kunstenares. 👍 👍

 7. Els Zingg

  Jammer, dat het uitgesteld is, maar fijn dat de tentoonstelling toch komt in 2021. Hoop er bij te zijn!

 8. Els de Wit

  Ik ben natuurlijk teleurgesteld, maar ik begrijp het helemaal. Vanmorgen naar Museum Helmond geweest voor Lucas Gassel. Het is wel fijn kijken hoor met weinig mensen, maar het museum verdient natuurlijk niks. Ik hoop wel dat jullie met tijden gaan werken, zodat je wel de gelegenheid krijgt de kunstwerken echt goed te zien.
  Veel succes verder, mooi dat het een jaar uitgesteld kon worden. Het had zomaar gekund dat de tentoonstelling al gereserveerd was voor een ander land.

 9. Anneke Kuys

  Vanwege het coronavirus heeft het Drents Museum in Assen besloten de grote kunsttentoonstelling Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo te verplaatsen naar het najaar van 2021. De tentoonstelling gewijd aan de wereldberoemde Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo (1907-1954) die aanvankelijk gepland stond voor komend najaar, vindt nu precies één jaar later plaats met dezelfde tijdsduur: van 10 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022.

 10. Anneke Kuys

  anwege het coronavirus heeft het Drents Museum in Assen besloten de grote kunsttentoonstelling Viva la Frida! – Life and art of Frida Kahlo te verplaatsen naar het najaar van 2021. De tentoonstelling gewijd aan de wereldberoemde Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo (1907-1954) die aanvankelijk gepland stond voor komend najaar, vindt nu precies één jaar later plaats met dezelfde tijdsduur: van 10 oktober 2021 tot en met 27 maart 2022.

 11. Betty van den Heuvel

  Ik verheug mij enorm op de expositie van Frida Kahlo,wat was zij een byzonder mens.
  Vanavond is de première van het ballet Frida van het Nationale ballet.as Dinsdag ga ik naar het ballet toe.

 12. Saskia Jonker

  Super gaaf! Ik was een jaar of 12 toen ik voor het eerst over haar las in een tijdschrift van mijn moeder. Ik ben nu 58 en heb in mijn eigen collages Frida verwerkt. Prachtige vrouw

 13. Solveigh van Zaal

  Hoera. Ik ben een superfan van haar. Nu kan ik misschien wel 2x naar de tentoonstelling. Jammer dat de afstand Bergen NH en Assen best wel groot is, anders zou ik iedere week gaan!! Ben zo blij dat Frida nu naar Nederland komt. Dank jullie.

 14. Nelleke Hoeben

  Ik verheug me ontzettend op deze grote overzichtstentoonstelling en blijf graag op de hoogte van nieuwe verwikkelingen

 15. petrus nelissen

  Een wat meer kritische houding tegenover Frida Kahlo zou voor een degelijk museum niet misstaan. Haar rol bij de moord op Trotski in Mexico, samen met die van haar geliefde Diego Rivera en Siqueirons is omstreden. Frida was geen doetje maar een stevige gelovige van de Satlinistische heilsleer, een leer die veel ellende in Rusland en elders inde wereld heeft gebracht. Voor meer informatie verwijs ik naar bijgaande blog getiteld “Het verraad van Frida Kahlo’ . https://petrusnelissen.blogspot.com/2013/11/het-verraad-van-frida-kahlo.html. Met vriendelijke groeten, petrus nelissen

 16. Elly van der Linde

  Echt goed nieuws….ik kijk er naar uit. Zal vast weer genieten worden in jullie prachtige museum waar ik altijd heel graag kom. Heel verzorgd, prettige sfeer, top!

 17. Julia Fikkers

  Fantastisch, kan niet wachten… fijn dat het naar voren gehaald is! En dichtbij als je in Friesland woont…al verscheidene reisjes aan bezocht in het buitenland.. ben een grote fan Frida Kahlo tot in 2020.

 18. Dide

  Wat een prachtig vooruitzicht. Dat doen jullie daar in Drente toch maar weer mooi!
  Dus wederom een tentoonstelling die zeer de moeite is om naar Assen af te reizen.

 19. J Bogaerts

  Heb grote overzichtstentoonstelling gezien in 2007 in Mexico stad.
  Mooi opgezet !
  Hoop dat het niet dringen wordt en dat de liefhebbers echt kunnen genieten .Kom zeker op bezoek!
  Succes