Tentoonstellingen aanmelden

Gemeentemuseum Den Haag werkt aan Monet tentoonstelling voor 2019

  • 4 jaar geleden

Wie kent ze niet: de wereldberoemde tuinen van de Franse impressionist Claude Monet (1840-1926)? Maar wie heeft deze kleurexplosies op doek in werkelijkheid gezien? In Nederland waren de laatste grote tentoonstellingen van Monet in 1952 in het Gemeentemuseum en in 1986 in het Van Gogh Museum. Een groot deel van zijn beroemde ‘tuinen’ is zelfs nog nooit in Nederland vertoond. Hoog tijd voor een groots eerbetoon, meent Gemeentemuseum Den Haag.

De tentoonstelling ‘Monet in Giverny’ (het is nog een werktitel) richt zich op de langstdurende periode van Monets leven; de jaren 1900-1926. In deze periode, die ruim een kwart eeuw beslaat, werkt Monet teruggetrokken op zijn landgoed in Giverny en maakt daar zijn meest beroemde schilderijen van zijn eigen tuinen. Deze tuinen geeft hij op steeds abstractere wijze weer, in de kunstgeschiedenis vaak ten onrechte verklaard door problemen met zijn gezichtsvermogen. De waarheid is dat Monet op het hoogtepunt van zijn carrière nog een indrukwekkende ontwikkeling doormaakt.

De tentoonstelling staat voor najaar 2019 gepland, maar achter de schermen wordt er al geruime tijd aan gewerkt. Directeur Benno Tempel: “Zo’n ambitieus project is niet in korte tijd te realiseren en bovendien erg kostbaar; we zijn er dan ook nog niet. Op dit moment worden daarom alle zeilen bijgezet om met behulp van fondsen, belangrijke bruikleengevers, bedrijven en particulieren een droom van een tentoonstelling mogelijk te kunnen maken!”

Bron: Persbericht Gemeentemuseum Den Haag
Beeld: Claude Monet [1840-1926], Blauwe regen, 1917-1920, olieverf op doek, 150,5 x 200,5 cm, Gemeentemuseum Den Haag.


Reageer op Gemeentemuseum Den Haag werkt aan Monet tentoonstelling voor 2019

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 5 reacties op Gemeentemuseum Den Haag werkt aan Monet tentoonstelling voor 2019
  1. Philippe Heremans

    Wij kijken reikhalzend uit naar de tentoonstelling ! Dan maken we er tegelijk een gezellig weekendje van !!