Tentoonstellingen aanmelden

Genomineerden BankGiro Loterij Museumprijs 2019 bekend

 • 3 jaar geleden

De strijd om de meeste stemmen is losgebarsten voor Museum Rotterdam, Stedelijk Museum Schiedam en het Van Abbemuseum in Eindhoven. Deze drie musea zijn genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2019, de grootste culturele publieksprijs van ons land. Tot en met 8 mei kan het publiek stemmen op www.museumprijs.nl. Het winnende museum ontvangt 100.000 euro om zijn museumdroom te realiseren. De publieksprijs vindt voor de twaalfde keer plaats en staat dit jaar in het teken van het meest publieksvriendelijke museum. Op 17 mei maakt de organisatie bekend welk museum de meeste stemmen heeft gekregen en de winnaar is van de BankGiro Loterij Museumprijs 2019.

100.000 euro voor realisatie museumdroom
De genomineerden zijn door een vakjury geselecteerd. De komende weken bepaalt het publiek welk museum de prijs wint én welke museumdroom daarmee in vervulling gaat:

Droom van Museum Rotterdam: Stadsmakers-lab voor kinderen
Paul van de Laar, directeur Museum Rotterdam: “Onze droom is het ontwikkelen van een Stadsmakers-lab voor kinderen. Samenwerken aan een betere stad door een open en zeer toegankelijk museum te zijn voor alle Rotterdammers. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen!”

Droom van Stedelijk Museum Schiedam: een stadsplein als ontmoetingsplek
Deirdre Carasso, directeur Stedelijk Museum Schiedam: “Als wij de Museumprijs winnen dan maken we ons plein net zo gastvrij en verrassend als het museum. Een stadsplein, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.”

Droom van het Van Abbemuseum in Eindhoven: een plek waar iedereen zich thuis voelt
Charles Esche, directeur van het Van Abbemuseum: “Het Van Abbemuseum in Eindhoven droomt ervan een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt – ongeacht achtergrond, levensbeschouwing, gezondheid, leeftijd of gender. Met 100.000 euro kunnen we de impact van het project de Werksalon vergroten. Hierin werken we met diverse groepen mensen samen om ook hun perspectief een gezicht te geven in het museum. Zo wordt het Van Abbemuseum leuker, interessanter en vooral herkenbaarder voor meer mensen.”

Grootste culturele publieksprijs van Nederland
De BankGiro Loterij Museumprijs, uitgereikt sinds 1990, is de grootste culturele publieksprijs van Nederland. Vorig jaar stemde een recordaantal van 113.570 mensen op hun favoriete museum. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Eerdere winnaars zijn: Maritiem Museum Rotterdam (2018), TextielMuseum Tilburg (2017), Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015) en Klok & Peel Museum Asten (2014).

Bron: persbericht Museumprijs
Beeld: Museum Rotterdam: Carenza.


Reageer op Genomineerden BankGiro Loterij Museumprijs 2019 bekend

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 5 reacties op Genomineerden BankGiro Loterij Museumprijs 2019 bekend
 1. mondocu.com:Streaming,webtv,Émissions,Documentaires,Films,HD,Replay

  Notre planète a pris d’assaut le monde lorsqu’elle est sortie en avril 2019. Emmenant le spectateur dans un voyage de découverte spectaculaire, mettant en valeur la beauté et la fragilité accrue de notre monde naturel, la série explore le fait que les humains sont devenus la plus grande menace pour la survie de notre planète, et toutes les espèces qui l’habitent. La série souligne également le fait qu’il est encore temps de relever les défis que nous avons créés, si nous agissons maintenant. La série a aidé les gens à comprendre les enjeux https://www.mondocu.com/ et à comprendre à quel point il était impératif de faire pression sur les entreprises et les gouvernements pour qu’ils commencent à y prêter attention.

 2. Micky Piller

  Het Stedelijk Museum Schiedam verdient wat mij betreft de prijs omdat ze nu al weer een paar jaar bezig zijn een echte ontmoetingsplek IN de stad te zijn. Bovendien maken ze onverwachte en goede tentoonstellingen.
  (Ik vind eigenlijk niet dat u het Van Abbe kunt nomineren. Daar zijn in de laatste tijd tentoonstellingen gemaakt die voor de bezoeker die geen specialist is – wat het merendeel toch is- onbegrijpelijk zijn. Deze doelstelling: “Het Van Abbemuseum in Eindhoven droomt ervan een plek te zijn waar iedereen zich thuis voelt – ongeacht achtergrond, levensbeschouwing, gezondheid, leeftijd of gender.” Wordt door hen ontkracht als je naar hun tentoonstellingen met de eigen collectie kijkt; er wordt gemystificeerd, bizarre informatie gegeven, helemaal geen informatie gegeven als het nodig is en de waarde van het kunstwerk als kunstwerk wordt in twijfel getrokken.Zie ook onze bespreking op opwegnaardekunst.nl )
  Een vriendelijke groet,
  Micky Piller

 3. Miranda Lantink

  Ik kies voor Rdam. Er vindt daar een hele nieuwe ontwikkeling plaats en dit zou er prachtig bij passen

 4. Suzan Visser

  Ik kies voor Museum Rotterdam omdat zij in hun doelstelling de kinderen centraal stellen. De kinderen van nu zijn de volwassenen van de toekomst! Super belangrijk!