Tentoonstellingen aanmelden

Groninger Museum verwerft documentenkist ‘koning van Groningen’

  • 2 jaar geleden

Vorige week woensdag kwam bij veilinghuis Christie’s in Londen een indrukwekkende 18de-eeuwse documentenkist onder de hamer. Het Groninger Museum moest en zou het hebben. De reden? Die ligt besloten achter het ivoren eekhoorntje op het deksel.

Gekroonde eekhoorn

Jan Albert Sichterman (1692-1764) hield van status. Als directeur van de VOC in Bengalen kleedde hij zich in kostbaar textiel, verplaatste zich per rijtuig of draagstoel, had een stoet bedienden en slaven en richtte uitgebreide banketten aan. Zijn gasten aten bij die gelegenheden van exclusief porselein dat Sichterman in China had laten maken. Vaak liet hij dit porselein, net als vele andere luxevoorwerpen die hij bestelde, voorzien van zijn familiewapen: een zittende eekhoorn die aan een blad of noot knabbelt, met daarboven een kroon.

‘Koning van Groningen’

Na 28 jaar in dienst te zijn geweest van de VOC, liet Sichterman zich in 1744 eervol ontslaan. Hij keerde daarna met een enorm vermogen terug naar zijn geboortestad Groningen. Hier betrok hij aan de Ossenmarkt een huis groter dan zelfs het grootste Amsterdamse grachtenpand. Ook liet Sichterman bij Veendam een enorm zomerverblijf bouwen, omgeven door tuinen, een fazantenverblijf, hertenpark en zelfs een tuinhuis in Japanse stijl. Vanwege zijn rijkdom werd hij ook wel de ‘koning van Groningen’ genoemd.

Indiaas vakmanschap

Vanuit de Oost nam Sichterman een enorme collectie luxevoorwerpen mee naar Nederland. Hiertussen bevond zich ook de documentenkist waarvan het Groninger Museum sinds vorige week woensdag de trotse eigenaar is. Deze kist van ebbenhout en ivoor is gemaakt in Masulipatnam, een stad aan de Indiase Coromandelkust. Vanwege het superieure inlegwerk van bloemmotieven, behoort het object tot de hoogtepunten uit Sichtermans collectie.

Bron: nieuwsbericht vereniging Rembrandt
Beeld: Maker onbekend (Masulipatnam, India), Documentenkist, Groninger Museum


Reageer op Groninger Museum verwerft documentenkist ‘koning van Groningen’

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.