Tentoonstellingen aanmelden

Helden en tuinen – Museumtijdschrift 3 is uit!

 • 3 jaar geleden

Carel Visser, Maria Lassnig, de gebroeders Van Spaendonck: Museumtijdschrift 3 neemt u mee langs kunsthelden en tuinen uit vele landen en tijden.

Dé ontdekking van dit voorjaar op kunstgebied is ongetwijfeld Maria Lassnig. Honderd jaar geleden geboren in Oostenrijk, is haar werk lang onbekend gebleven. Omdat ze vrouw is, maar ook omdat haar bijzondere en kleurrijke portretten nogal uitgesproken zijn. Het Stedelijk Museum Amsterdam biedt deze vergeten kunstenaar nu terecht een groot overzicht.

Museum Beelden aan Zee in Scheveningen eert de in 2015 overleden Nederlandse grootheid Carel Visser. Deze nestor van de modernistische beeldhouwkunst in Nederland groeide op tussen de bouwmaterialen. Hij laste, hakte en vouwde rationele constructies en speelse assemblages, met de natuur als onuitputtelijke inspiratiebron, schrijft onze auteur Linda Boersma in dit nummer.

Meer natuur in dit nummer: de beeldschone bloemstukken van de gebroeders Van Spaendonck, te zien in Het Noordbrabants Museum, werden geschilderd terwijl om hen heen de Franse Revolutie losbarstte. Het Rijksmuseum van Oudheden eert de middeleeuwse tuin, waar Oost en West elkaar ontmoeten.

Nog een ontdekking staat centraal in dit nummer: de eveneens beeldschone textielbeelden van de Zuid-Koreaanse superster Do Ho Suh over ontheemding en thuiszijn, dit voorjaar te zien in Museum Voorlinden.

Met de 30 tentoonstellingstips en de columns van Oek de Jong en Maria Barnas is het nieuwe nummer van Museumtijdschrift de beste gids om op museumontdekking te gaan! Nu online te koop via museumtijdschrift.nl, dinsdag 16 april in de winkel.


Reageer op Helden en tuinen – Museumtijdschrift 3 is uit!

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 2 reacties op Helden en tuinen – Museumtijdschrift 3 is uit!
 1. Mw. M.E. Pijpers

  Heeft nou niemand geconstateerd dat het buitengebeuren absoluut niet te verstaan is door de wind die in de microfoon blies?! Zoiets plaats je toch niet, dat maak je opnieuw.

  • mm
   Marleen van Mier

   Dag mevrouw Pijpers, dank voor uw feedback. Wij hebben erover nagedacht om de opname opnieuw te doen, maar de invloed van weer en wind buiten vonden we ook wel charmant. We nemen uw opmerking mee voor het volgende filmpje.