Tentoonstellingen aanmelden

Herinneringscentrum Oranjehotel open vanaf september 2019

 • 3 jaar geleden

Het Oranjehotel, de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog, opent vanaf 7 september a.s. zijn deuren als Herinneringscentrum. De gevangenis, waar tussen 1940 en 1945 ruim 25.000 Nederlanders werden verhoord en berecht, veelal omdat ze in verzet kwamen tegen de Duitsers, was altijd onderdeel van de Penitentiaire Inrichting Haaglanden. Om die reden was het slechts beperkt toegankelijk tijdens een jaarlijkse Herdenking. Vanaf 7 september zijn alle bezoekers welkom in het gerestaureerde cellencomplex. Een vaste presentatie, de Doodencel 601, filmmateriaal en een tijdelijke tentoonstelling geven dan een beeld van de geschiedenis, de verschillende groepen  gevangenen en het gevangenisleven in deze belangrijkste Duitse gevangenis op Nederlands grondgebied.

‘Oranjehotel’
Al in de oorlog werd het complex ‘Oranjehotel’ genoemd. Een ode aan de verzetsstrijders die er waren opgesloten. Onder hen bekende personen als de ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, Rudolph Cleveringa, Pim Boellaard, Titus Brandsma, George Maduro, Drs. P. en Corrie ten Boom. Maar ook talloze anderen wiens lot zou eindigen in vrijlating, deportatie naar andere gevangenissen of kampen of fusillade o.a. op de nabijgelegen Waalsdorpervlakte. 250 gedetineerden, onder wie de vijftien Geuzen en drie Februaristakers – de achttien dooden uit het gedicht van Jan Campert –  werden zo via het Poortje in de gevangenismuur, afgevoerd naar de executieplaats. Maar niet alleen verzetsstrijders, ook Joden, Jehova’s Getuigen en mensen die een economisch delict hadden gepleegd, zoals zwarthandelaren, werden in deze gevangenis opgesloten.

Verhalen over veerkracht, moed en incasseringsvermogen
In de  cellengangen beseft de bezoeker straks hoe kwetsbaar vrijheid is en hoe willekeurig het lot op het moment dat een goed functionerende rechtsstaat ontbreekt. Aan de hand van persoonlijke verhalen over angst, hoop, geloof en vaderlandsliefde krijgen de gevangenen een gezicht en wordt hun verhaal verteld in een audioroute, als extra laag in de vaste presentatie. In het hart van het Herinneringscentrum bevindt zich de authentieke Doodencel 601. Deze cel werd direct na de oorlog als stille getuige bewaard.

Van sluiting naar behoud en renovatie
De cellenbarakken zijn vanaf 1946 weer in gebruik genomen door het Nederlandse gevangeniswezen. Plannen voor restauratie en herinrichting van het cellencomplex ontstonden in 2010, toen sluiting en zelfs sloop dreigde voor het voormalige Oranjehotel. Overcapaciteit maakte deze oude gevangeniscellen overbodig. Wat volgde was een lang traject van planvorming, lobbyen, financiering en de nodige bouwkundige uitdagingen om de oorspronkelijke cellenbarak om te vormen tot een publiek toegankelijk Herinneringscentrum.

Zes dagen per week geopend
Het Herinneringscentrum Oranjehotel is straks 6 dagen in de week geopend. De organisatie is in handen van een kleine staf en een groot aantal vrijwilligers. Tegelijk met de opening van het Herinneringscentrum verschijnt het boek Het Oranjehotel. Een Duitse gevangenis in Scheveningen van Bas von Benda-Beckmann. In opdracht van het NIOD en de Stichting Oranjehotel deed de historicus onderzoek naar het dagelijks leven van de gevangenis, de bewakers en de achtergrond van de verschillende gevangenen. Zijn resultaten krijgen hun neerslag in de vaste presentatie.
Bron: persbericht Herinneringscentrum Oranjehotel
Beeld: Doodencel 601 tijdens Herdenking, voorzien van een van de Doodenboeken

Reageer op Herinneringscentrum Oranjehotel open vanaf september 2019

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 10 reacties op Herinneringscentrum Oranjehotel open vanaf september 2019
 1. MHC Schoute-Slingenberg

  In mijn eerste reaktie meldde ik da mijn vader “Hernn Berend Slingenberg. Pfarrer”
  In 1941 gevangen had gezeten. Het moet zijn 23 Maart 1942 tot 12 september 1942.
  Volgens de ‘Entlassungsschein’

 2. Erna Zwart-Cohen

  Ik zal het Oranjehotel zeker bezoeken. Ik las uw artikel in het museumtijdschrift. Heel goed, vind ik, om het op deze manier voor het publiek toegankelijk te maken. Dit was óók de 2e Wereldoorlog.

 3. MHC Schoute-Slingenberg

  Ik kom zeker kijken. Mijn vader, ds.B.Slingenberg, toen jong predikant in Bierum (Gr), heeft daar in 1941 gevangen gezeten, met in de cel nog twee anderen, waarvan een ter dood gebracht is.
  Ik zal mijn broers en zusters informeren, dan komen wij waarschijnlijk met zijn allen.
  Een prachtig initiatief.

 4. Alexandra van den Bosch

  Bijzonder initiatief. Vanaf welke leeftijd zijn kinderen welkom en is er een speciale “rondleiding” gids?? Interessant om mijn kleinkinderen mee te nemen.

 5. Attie Salomon

  Gezien wat er de afgelopen tijd gebeurd is is het goed dat dit herinneringscentrum er gekomen is. Kom zeer beslist kijken !!!!!

 6. Hèlène Levison

  Succes met het openen van het Oranjehotel. Mijn schoonmoeder heeft hier in de oorlog vastgezeten omdat haar echtgenoot joods was…
  Treurige tijden, die als we niet oppassen en alert blijven, weer terug kunnen komen.
  Dus bravo voor dit initiatief!