Tentoonstellingen aanmelden

Hermitage’s Donna Nuda mogelijk toch een échte Da Vinci?

  • 2 jaar geleden

2 mei is de 500ste sterfdag van Leonardo da Vinci. De Hermitage Amsterdam besteedt daarom op bijzondere wijze aandacht aan deze legendarische kunstenaar. In de huidige tentoonstelling De schatkamer! is nog even de zestiende-eeuwse Donna Nuda te zien. Dit schilderij werd door tsarina Catharina de Grote in 1779 aangekocht als een échte Leonardo da Vinci, maar vanaf begin twintigste eeuw werd het toegeschreven aan ‘de school van Leonardo da Vinci’. Over die toeschrijving is sinds kort discussie opgelaaid.
De Donna Nuda vertrekt binnenkort naar Musée Condé in Frankrijk voor de tentoonstelling ‘De naakte Mona Lisa’ (La Joconde nue). Dat museum bezit een tekening die in 2017 aan Da Vinci is toegeschreven, en die buitengewoon veel gelijkenissen heeft met de Donna Nuda. Daar komt nog bij dat de Donna Nuda sterk overeenkomt met de Mona Lisa: hetzelfde spel van licht en donker, de naakte dame zit in dezelfde pose, heeft eenzelfde mysterieuze glimlach en ook in de achtergrond lijkt de hand van de meester zelf zichtbaar. Wie zal het zeggen?

De Hermitage Amsterdam nodigt museumbezoekers – amateurs en kunstkenners – uit het zelf goed te bekijken én te oordelen met behulp van een stemmodule in de audiotour. Stemmen kan vanaf vrijdag 3 mei. De publiekskeuze wordt eind mei bekendgemaakt.

Laatste kans Donna Nuda
Het prachtige schilderij Donna Nuda is nog tot en met vrijdag 17 mei in de Hermitage Amsterdam te bewonderen. Daarna reist het naar Musée Condé in Chantilly (Frankrijk) voor de speciale Da Vinci-tentoonstelling La Joconde nue (De naakte Mona Lisa). In Amsterdam komt er een ander schilderij voor in de plaats: Giampietrino, Berouwvolle Maria Magdalena (1535–40). Giampietrino (Gian Pietro Rizzoli) was een leerling van Leonardo da Vinci. Daarnaast worden alle tekeningen, van onder meer Rembrandt en Dürer, gewisseld voor andere exemplaren van dezelfde kunstenaars.

Bron: persbericht Hermitage Amsterdam
Beeld: (links) Leonardo da Vinci, La Gioconda (Mona Lisa), begin 16de eeuw. (rechts) Leonardo da Vinci, Naakte vrouw. Studie voor de Mona Lisa, begin 16de eeuw. Chantilly, Musée Condé. (Photo: Christophel Fine Art/UIG via Getty Images)


Reageer op Hermitage’s Donna Nuda mogelijk toch een échte Da Vinci?

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.