Tentoonstellingen aanmelden

Het Allard Pierson vernieuwt

  • 2 jaar geleden

In april 2019 start het Allard Pierson met een verbouwing en een aanbouw. Daarmee creëert het museum en kennisinstituut voor de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam (UvA) meer ruimte voor presentaties en publiek. Belangrijk onderdeel van de vernieuwing is de gratis toegankelijke zone Allard Pierson Live waar ook de faculteiten van de UvA een podium krijgen.

Het gebouw van voorheen het Allard Pierson Museum dateert uit 1869 en huisvestte oorspronkelijk het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank. Ontwerper Dick Elffers transformeerde het oude bankgebouw in een museum dat in 1976 de deuren opende. In 2010 werd de ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen verdrievoudigd. Nu is het Allard Pierson toe aan een vernieuwing die voor meer toegankelijkheid zorgt. Aan de zijde van het Turfdraagsterpad verrijst binnen de bestaande rooilijnen een transparante aanbouw van vier verdiepingen. Het ontwerp is van Atelier PRO, eerder architect van de verbouwing van het naastgelegen pand dat sinds 2007 de Bijzondere Collecties van de UvA huisvest. Allard Pierson Museum en Bijzondere Collecties zijn begin dit jaar samengegaan onder één naam: Allard Pierson.

Meer ruimte voor tentoonstellingen en publiek
Het Allard Pierson krijgt er door de verbouwing 500 m2 bij voor tentoonstellingen en 500 m2 voor publieksruimtes. De vernieuwingen geven het gebouw een meer open karakter en zorgen voor een duidelijke verbinding met de openbare ruimte van de Oude Turfmarkt. De oorspronkelijke entree uit de tijd van De Nederlandsche Bank wordt hersteld door het tochtportaal tussen de metershoge deuren te verwijderen. Net als vroeger zullen die deuren tijdens openingstijden weer wijd openstaan. Tegelijk met de realisatie van de nieuwbouw wordt in het gebouw het gratis toegankelijke Allard Pierson Live gecreëerd. Daar kunnen bezoekers, conservatoren, vrijwilligers en studenten werken met archeologische, cartografische, theater- en muziekcollecties. In deze ruimte komen ook een museumwinkel en een café, en krijgt de universiteit een podium voor onderzoeksresultaten.

Bron van kennis en verhalen
De verzamelingen van het Allard Pierson bestrijken tienduizend jaar cultuurgeschiedenis en variëren van Egyptische mummies, Grieks aardewerk, Middeleeuwse manuscripten en zeventiende-eeuwse kaarten tot de recent verworven strips van Peter van Straaten en de archieven van Arnon Grunberg en Irma Boom. De oorsprong van de omvangrijke erfgoedverzameling van de UvA ligt bij de eerste stadsbibliotheek van Amsterdam. In de zeventiende eeuw werd deze bibliotheek onderdeel van het Athenaeum Illustre, de voorloper van de huidige universiteit. De collecties vormen samen een van de belangrijkste erfgoedcollecties van Europa en blijven een onuitputtelijke bron van kennis en verhalen. Onderzoekers en belangstellenden kunnen alle stukken op aanvraag inzien in de onderzoekzaal. Het vernieuwde Allard Pierson nodigt het publiek uit tot nieuwsgierigheid en meedoen. Komend jaar wordt de herinrichting van de semipermanente tentoonstelling voltooid.

De verbouwing en herinrichting zijn mede mogelijk door de Universiteit van Amsterdam, het Amsterdams Universiteitsfonds, Stichting Dioraphte, het Mondriaan Fonds, VSBfonds en de BankGiro Loterij. Atelier PRO heeft de aanpassingen van het gebouw ontworpen. MVB Bouw BV verricht de bouwkundige verbouwing en de installaties worden uitgevoerd door Heijmans Utiliteit BV.

Bron: persbericht Allard Pierson
Beeld:
Impressie door Atelier PRO


Reageer op Het Allard Pierson vernieuwt

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 2 reacties op Het Allard Pierson vernieuwt
  1. marian de Keijzer

    Fantastisch nieuws, ik mom graag in het museum en ben blij dat er een uitbouw aankomt.De samenwerking met de UvA zal een bezoek nog interessanter maken en meer licht ( zowel letterlijk als figuurlijk) kunnen werpen op de collectie.

  2. Lucia Impelmans

    Ik ben regelmatig in het museum geweest. Het is fijn dat er een uitbreng komt . Leuk en mooi museum