Tentoonstellingen aanmelden

Jan Sierhuis bezoekt zondag 1 juli Museum Jan van der Togt

  • 3 jaar geleden

Op zondag 1 juli 2018 vanaf 13.00 uur is de bijna 90-jarige kunstenaar Jan Sierhuis aanwezig in Museum Jan van der Togt in Amstelveen om over zijn werk te vertellen. In het museum is tot en met 12 augustus 2018 een uitgebreid overzicht van zijn oeuvre te zien. Naast werken uit diverse periodes toont de tentoonstelling ook foto’s, oude tekeningen en andere memorabele vondsten uit het atelier van Sierhuis.

In 1948 was Jan Sierhuis (1928) betrokken bij de CoBrA-groep. Hij was echter te jong om lid te worden. Uiteindelijk wist Sierhuis uit te groeien tot een van de meest toonaangevende Nederlandse expressionisten van de twintigste eeuw.

Overzichtstentoonstelling
Dit jaar wordt kunstenaar Jan Sierhuis 90 jaar. Van 12 juni tot en met 12 augustus 2018 staat Museum Jan van der Togt hierbij stil met een uitgebreid overzicht van zijn oeuvre, onder de noemer ‘Het atelier van Jan Sierhuis’. De tentoonstelling toont naast werken uit diverse periodes ook foto’s, oude tekeningen en andere memorabele vondsten uit zijn atelier.

In 1948 was Jan Sierhuis (1928) betrokken bij de CoBrA-groep. Hij was echter te jong om lid te worden. Uiteindelijk wist Sierhuis uit te groeien tot een van de meest toonaangevende Nederlandse expressionisten van de twintigste eeuw. “Zonder figuratie heb ik eigenlijk nooit precies geweten waar ik het over moest hebben, een houvast. Het leven is voor mij die kapstok. Van daaruit schilder ik. Nooit vanuit een formalisme of vanuit een theorie.”

Sierhuis verkreeg voor zijn werk de Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst, de Thérèse van Duyl-Schwartze portretprijs. In 1987 werd aan hem de Jeanne Oosting Prijs toegekend. Tevens kreeg hij een eervolle vermelding bij de Prix de Rome. In 2002 werd Sierhuis Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Gelijktijdig met de tentoonstelling wordt de documentaire “Jan Sierhuis zelfportret” (2017) uitgezonden. Daarin kijkt Sierhuis terug – tijdens het schilderen van zijn laatste zelfportret – op zijn bewogen en kleurrijke leven.

Bron: Persbericht Museum Jan van der Togt
Beeld: Jan Sierhuis bezoekt Museum Jan van der Togt. Foto: Nico Koster.


Reageer op Jan Sierhuis bezoekt zondag 1 juli Museum Jan van der Togt

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.