Tentoonstellingen aanmelden

Kijktip: vechten om Marten en Oopjen

  • 2 jaar geleden

Van onze redactie – Met pijn in het hart bracht de Fransman Eric de Rothschild in maart 2015 Rembrandts beroemde portretten van Marten en Oopjen op de markt. Die hadden jarenlang aan weerszijden van zijn bed gehangen en pronken op dit moment in de Eregalerij van het Rijksmuseum. Voormalig museumdirecteur Wim Pijbes wist het meteen: de portretten moesten en zouden naar Amsterdam komen én Marten en Oopjen mochten onder geen beding gescheiden worden. Lange onderhandelingen tussen het Louvre en het Rijksmuseum volgden en fondsenwervingen werden op touw gezet – voor de aankoop was een bedrag van 160 miljoen euro nodig. In de nieuwe documentaire van Oeke Hoogendijk Marten en Oopjen – portret van een huwelijk wordt vanuit de hoofdrolspelers teruggekeken op de strijd om deze felbegeerde portretten. De documentaire biedt een kijkje achter de schermen in dit enerverende proces, vanaf het moment dat toenmalig directeur collecties Taco Dibbits naar Parijs afreisde om de onder stof bedolven schilderijen voor het eerst met eigen ogen te bekijken, tot de gezamenlijke aankoop door het Louvre en het Rijksmuseum en de uiteindelijke presentatie van het prachtig gerestaureerde huwelijksportret.

Uitzending: maandag 23 september 2019, 20:57 uur bij de NTR op NPO 2

Beeld: filmstill uit ‘Marten en Oopjen – portret van een huwelijk’, van Oeke Hoogendijk


Reageer op Kijktip: vechten om Marten en Oopjen

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 3 reacties op Kijktip: vechten om Marten en Oopjen
  1. s kerstens

    Wel waanzinnige prijzen, er komen ook nog de restauratiekosten bij en een heel duur heen en weer gesjouw tussen Parijs en Amsterdam. Laatste lijkt me helemaal niet goed voor de schilderijen. Maar ja,dan heb je ook wat.

  2. Martin Everts

    Heerlijk dat zowel Nederland alsmede Frankrijk in de gelegenheid zijn om deze twee prachtige schilderijen blijvend te bewonderen