Tentoonstellingen aanmelden

Leerlingen van 11 middelbare scholen exposeren in het Van Abbemuseum

 • 6 maanden geleden

Na zeven succesvolle edities doen dit jaar maar liefst elf middelbare scholen – in totaal meer dan 250 leerlingen – mee aan het project Radically Mine! Geïnspireerd op de collectie van het Van Abbemuseum maken zij eigen kunstwerken. Een selectie hiervan wordt tentoongesteld in het museum, op de tweede verdieping van het collectiegebouw. Zo worden ze onderdeel van de collectiepresentatie en maak het publiek via deze bijzondere vertalingen op een nieuwe manier kennis met de Van Abbe collectie. Dit jaar kan de bezoeker ook meestemmen voor de publieksprijs. De winnende scholier mag zijn of haar werk tijdens de volgende Young Art Night tonen in het museum en krijgt een lidmaatschap van de Young Art Crowd – de jongste generatie vrienden van het museum. De officiële opening van de Radically Mine! tentoonstelling is op donderdag 20 april om 17.00 uur.

Inspireren niet kopiëren
Meer dan 250 leerlingen van (voor)examen klassen uit het voortgezet onderwijs doken in de collectie van het Van Abbemuseum kozen drie kunstwerken uit. Deze vormen, samen met een persoonlijk verhaal, het startpunt voor het maken van eigen werk. De kunstwerken dagen de jonge creatievelingen uit om tot nieuwe ideeën te komen: geen Mondriaan of Picasso kopieën maar spannende en verrassende nieuwe werken. Aangezien creativiteit het scholingsniveau van de leerlingen ontstijgt, hangen in deze tentoonstelling de werken van alle leerlingen – van vmbo tot gymnasium – door elkaar. “Geïnspireerd op de collectie gaan de leerlingen op zoek naar verbanden tussen kunstwerken. En dat zet veel radertjes in beweging. Het leuke is dat ze vrijheid krijgen en aangemoedigd worden tot een heel persoonlijk werk. Dat maakt ook dat het voor ons als docenten een arbeidsintensief proces is; wij moeten ons inleven in ieders eigen idee en manier van werken. Maar het is het meer dan waard! Doordat het creatieve proces in het museum begint en eindigt, krijgen de leerlingen meer respect voor hedendaagse kunstenaars. Nu ervaren ze zelf dat het moeilijk is om een kwalitatief goed werk neer te zetten dat hun idee goed communiceert en de bezoeker aanspreekt.” aldus Petry Sonnemans van het Montessori College in Eindhoven.

Inclusief blinde en slechtziende leerlingen
Voor het eerst doen er ook leerlingen met visuele beperkingen mee aan het project. Bartimeus in Zeist en Konkinklijke Visio in Grave zijn twee onderwijsinstellingen die de samenwerking met plaatselijke middelbare school aan zijn gegaan. Tijdens de fotografieworkshop ‘Schilderen met licht’, onder leiding van Anja Ligtenberg, gaan blinde, slechtziende en ziende leerlingen op dezelfde manier te werk. In het donker werken de leerlingen samen om een beeld te creëren door met licht diverse objecten en zichzelf te beschijnen. Deze samenwerking leveren niet alleen sterke werken en bijzondere verhalen op, maar ook nieuwe vriendschappen.

Talentontwikkeling met Kunstbende
Het Van Abbemuseum en Kunstbende Noord-Brabant slaan de handen ineen om de jongeren hun talenten verder te laten ontwikkelen. Kunstbende is dé landelijke wedstrijd voor jong creatief talent. Alle deelnemers aan de Radically Mine! tentoonstelling dingen mee naar een plaats in Brabantse finale; de tentoonstelling is de officiële voorronde. De Kunstbende jury kiest in het museum de vijf finalisten. Deze winnaars worden bekend gemaakt tijdens de opening op donderdag 20 april. Zij krijgen een plek in de regionale finale die op 30 april plaatsvindt in de Effenaar en maken zo weer kans op een plek in de landelijke finale. De winnaar van deze regionale finale krijgt in ieder geval een presentatiemoment in het museum tijdens de eerstvolgende Young Art Night.

Deelnemende onderwijsinstellingen

 • Montessori College, Eindhoven;
 • Gymnasium Bernrode, Heeswijk-Dinther;
 • Lorentz Casimir Lyceum, Eindhoven;
 • Strabrecht College, Geldrop;
 • Augustinianum, Eindhoven;
 • Jeroen Bosch College, Den Bosch;
 • Summa Collega fashion, Eindhoven;
 • Stichtse Vrije School, Zeist;
 • Bartiméus VSO, Zeist;
 • Merletcollege, Grave;
 • Koninklijke Visio VSO (expertisecentrum voor slechtzienden en blinden), Grave.

Bron: Persbericht Van Abbemuseum
Beeld: Radically Mine 2016. Foto Bram Saeys


Reageer op Leerlingen van 11 middelbare scholen exposeren in het Van Abbemuseum

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht