Tentoonstellingen aanmelden

Libanese kunstenaar Marwan Rechmaoui wint grootste internationale prijs voor beeldende kunst in Nederland

 • 3 jaar geleden

Vandaag maakte het Bonnefantenmuseum bekend dat de Libanese kunstenaar Marwan Rechmaoui de Bonnefanten Award for Contemporary Art (BACA) 2019 wint. De tweejaarlijks uitgereikte BACA bestaat uit een geldbedrag van 50.000 euro, een publicatie en een solotentoonstelling in het Bonnefantenmuseum in mei 2019.

Marwan Rechmaoui laureaat Bonnefanten Award for Contemporary Art 2019
Op 23 mei 2019 wordt voor de tiende keer de prestigieuze BACA award (Bonnefanten Award for Contemporary Art) uitgereikt. De Award is een eerbetoon aan een levende kunstenaar met een uitzonderlijk oeuvre dat in hoge mate erkend en gewaardeerd wordt door kunstenaars, tentoonstellingsmakers en andere kunstprofessionals. Voor deze jubileumeditie is gekozen voor een BACA-laureaat uit de Arabische wereld, een keuze die past binnen het streven van het Bonnefantenmuseum om verschillende kunstgeschiedenissen voor het voetlicht te brengen, bijvoorbeeld door meer aandacht te schenken aan artistieke praktijken uit niet-Westerse regio’s. Tegen die achtergrond werd er in 2014 en 2016 al bewust gekozen voor een winnaar uit respectievelijk Latijns-Amerika (Laura Lima) en China (Cai Guo-Qiang).
De jury voor de editie van 2019 bestaat uit voorzitter Sheikha Hoor bint Sultan Al Qasimi, president en directeur Sharjah Art Foundation, kunstenaar (Sharjah, Verenigde Arabische Emiraten); Zeina Arida, directeur Sursock Museum (Beiroet, Libanon); Stijn Huijts, artistiek directeur Bonnefantenmuseum; Frances Morris, directeur Tate Modern (Londen); Suha Shoman, oprichter en voorzitter van The Khalid Shoman Foundation en Darat al Funun (Amman, Jordanië) en Christine Tohmé, curator, oprichter en directeur van Ashkal Alwan, The Lebanese Association for Plastic Arts (Beiroet, Libanon).
Het selectiecomité stond voor een moeilijke taak, gezien het hoge niveau van beeldende kunst uit de Arabische wereld en vanwege de complexiteit van het in balans brengen van de verschillende criteria. Uiteindelijk is Marwan Rechmaoui (1964, Beiroet, Libanon) unaniem als winnaar gekozen. De BACA biedt Rechmaoui de kans om zijn werk aan een breder internationaal publiek te presenteren.

Marwan Rechmaoui
Marwan Rechmaoui (1964, Libanon) is geboren in Beiroet, waar hij woont tot zijn achtste, wanneer zijn ouders verhuizen naar Abu Dhabi. Voor zijn studie verhuist hij naar Boston en daarna naar New York, om uiteindelijk in 1993 terug te keren naar Beiroet. Hier woont en werkt hij nog steeds. Rechmaoui heeft gestudeerd aan de New England School of Art & Design (1989) en Massachusetts College of Art and Design (1991), beide in Boston. Hij begon zijn carrière als schilder, en verkende het sociaal realisme en het abstract expressionisme. Na zijn terugkeer in Beiroet kreeg Rechmaoui’s werk een meer conceptueel karakter en ontstonden architectonisch en industrieel gevormde sculpturen, reliëfwerken en installaties. De installatie- en reliëfkunst van Rechmaoui is geïnspireerd op de geografie en de rijke culturele geschiedenis van Beiroet en weerspiegelt vaak thema’s van verstedelijking en hedendaagse sociale en gedragsverhoudingen. Hij gebruikt industriële materialen zoals beton, rubber, teer en glas om op grote schaal tactiele en sensitieve werken te maken.

Gastconservatoren
De Turkse tentoonstellingsmaker Zeynep Öz is als gastconservator aan deze BACA verbonden om samen met Rechmaoui de bij de prijs behorende solotentoonstelling vorm te geven. Daarnaast is de Egyptische kunstenaar en tentoonstellingsmaker Maha Maamoun aangetrokken om de flankerende presentatie ‘BACA projects’ te organiseren, het project dat het museum traditiegetrouw in samenwerking met de Van Eyck Academie organiseert.

Bron: Bonnefantenmuseum
Foto: Marwan Rechmaoui


Reageer op Libanese kunstenaar Marwan Rechmaoui wint grootste internationale prijs voor beeldende kunst in Nederland

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 3 reacties op Libanese kunstenaar Marwan Rechmaoui wint grootste internationale prijs voor beeldende kunst in Nederland
 1. Har Haans

  Heel interessant om kennis te maken met deze kunstenaar.
  Mijn voorkeur ging uit naar Shorshvan Ibrahim.
  Een koerdisch kunstenaar die net als Ai Wei Wei politiek stelling neemt via zijn fenomenale kunst.

 2. Jacques van Alphen

  Mijn vraag luidt:
  Waar komt het geld (50.000 euro) vandaan
  voor de tweejaarlijkse BACA prijs?

  • mm
   Marleen van de Pol

   Voor de organisatie van de BACA weet het Bonnefantenmuseum zich verzekerd van de royale steun van DSM. De BACA wordt daarnaast gesteund door de Provincie Limburg, de BankGiroLoterij, het VSB Fonds, het Mondriaan Fonds en de Gemeente Maastricht.