Tentoonstellingen aanmelden

Minister Van Engelshoven onthult gedenksteen voor Johan Huizinga in De Nieuwe Kerk Amsterdam

 • 3 jaar geleden

Op woensdag 30 januari 2019 zal Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, een gedenksteen onthullen ter ere van historicus en schrijver Johan Huizinga. Aanleiding is het 100-jarig jubileum van zijn literaire meesterwerk Herfsttij der Middeleeuwen. Op 31 januari 1919 verscheen dit beroemde, zeer invloedrijke werk dat generaties historici en studenten in binnen- en buitenland heeft geïnspireerd. Het is in meer dan twintig talen uitgegeven, van Engels, Frans Duits tot Hebreeuws, Albanees en Russisch.

De onthulling zal plaatsvinden in het bijzijn van kinderen en kleinkinderen van Huizinga, schrijver Bart van Loo – auteur van het zojuist verschenen De Bourgondiërs (vijf sterren in De Standaard) en emeritus hoogleraar historische letterkunde Herman Pleij. Walter Nikkels heeft de steen ontworpen en Henk Welling voert het ontwerp uit.

Schrijvers in De Nieuwe Kerk Amsterdam
Met de gedenksteen voor Huizinga wordt een nieuwe naam aan het literaire pantheon van De Nieuwe Kerk toegevoegd. Tal van bekende, maar ook minder bekende, schrijvers zijn in De Nieuwe Kerk begraven of worden herdacht met een gedenksteen. Grote namen zijn Joost van den Vondel, P.C. Hooft en recent Hella S. Haasse (2018). De negentiende-eeuwse dichter Isaäc da Costa werd als een van de laatste in De Nieuwe Kerk bijgezet (1860), en de in zijn tijd zeer populaire dominee-dichter Ten Kate kreeg jaren na zijn dood (1923) een gedenksteen geplaatst.

Schrijvers voeren met regelmaat het woord in de kerk. Connie Palmen opende met een gesproken essay in 2016 de biografische tentoonstelling over Marilyn Monroe, Bas Heijne opende in 2017 We Have a Dream. Een jaarlijkse traditie is de 4-mei-lezing van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Vorig jaar sprak Daan Heerma van Voss. Onder meer Adriaan van Dis, Anna Enquist, Geert Mak, Nelleke Noordervliet, Jeroen Brouwers, Wim de Bie en Remco Campert gingen hem voor. Harry Mulisch hield in 1992 de eerste lezing.

Bron: persbericht De Nieuwe Kerk
Foto: Erik en Petra Hesmerg


Reageer op Minister Van Engelshoven onthult gedenksteen voor Johan Huizinga in De Nieuwe Kerk Amsterdam

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 3 reacties op Minister Van Engelshoven onthult gedenksteen voor Johan Huizinga in De Nieuwe Kerk Amsterdam
 1. J.T.H. Beukema

  Schokkend is het dat er zonder een verleende vergunning van B en W,reeds respectloos, een kaalslag is gepleegd in de tuin van “Klein Toornvliet” in Groningen. Er is geen sprake meer van onze prachtige Engelse Landschapstuin.
  Het is een schande dat een Rijksmonument ( waarvan de tuin tientallen jaren dagelijks door de tuinman in stand gehouden ) zo verkwanseld wordt.
  Zeer bezorgd over de verdere ontwikkeling.
  Jolijn Beukema

 2. Karin E. Beukema

  Mijn naam is Karin Beukema, ik ben in 1944 op Klein Toornvliet te Groningen geboren en getogen waar Johan Huizinga gewoond heeft en waar hij begonnen is aan zijn beroemde boek, het is te gek voor woorden als in de prachtige tuin 8 appartementen gebouwd gaan worden, zo ga je niet om met een Rijksmonument. Hopelijk zullen B. en W. dit niet goedkeuren!

 3. Arnold Pilon

  Wist U dat ik 40 jaar heb vertoefd op de studiedeerkamer van Johan Huizinga, alwaar hij (in Groningen) op Klein Toornvliet begon aan zijn meesterwerk?
  Weet u dat Villa en Tuin (Rijksmonument en beschermd stadsgezicht in Groningen) 100 jaar lang zorgvuldig in takt zijn gelaten?
  Weet u dat de huidige bewoners 8 appartementen gaan bouwen in de tuin van dit Rijksmonument en dat BenW Groningen op het punt staan toestemming te verlenen !!
  Zo wordt er omgegaan met onze cultuurhistorische waarden. Johan Huizinga zou zich in zijn graf omdraaien.