Tentoonstellingen aanmelden

Museum More brengt tentoonstelling over Bob Ross

 • 2 jaar geleden

Afgelopen dinsdag 29 oktober was het 77 jaar geleden dat Bob Ross geboren (1942-1995) werd. Museum MORE zal in het najaar van 2020 als eerste museum ter wereld een solotentoonstelling wijden aan de nog steeds immens populaire schildercoach en culticoon. Miljoenen mensen hebben vanaf 1983 zijn tv-serie ‘The Joy of Painting’ gezien waarin Bob telkens binnen 30 hypnotiserende minuten een landschap neerzette. Artistiek directeur Ype Koopmans: ”Bob Ross is een prachtig fenomeen in de populaire cultuur. Een ontwapenend blije promotor van schildervreugde die op een authentieke en laagdrempelige manier angst voor kunst maken en kunst kijken wegneemt”. De expositie in Museum MORE wordt samengesteld in samenwerking met Bob Ross Inc en zal ongeveer 40 highlights uit Bobs tv-oeuvre tonen. Uiteraard met almighty mountains, happy little trees en fluffy clouds. Om met Bob Ross te spreken: Let’s have some fun!

‘There are no mistakes, just happy accidents’. Het komt altijd goed in de wereld van Bob Ross. En dat is waarom de Amerikaanse art instructor waarschijnlijk nog altijd zo geliefd is. Zijn motto: iedereen kan schilderen! Ook als je nog nooit een kwast gehanteerd hebt. In 381 afleveringen schilderde Bob besneeuwde bergen, puntige naaldbomen, donzige loofbomen, schuimende watervallen, stille bospaadjes en spiegelende meertjes. Badend in goud lentelicht of een koude winterzon. Alle seizoenen passeerden de revue. De natuur was zijn grootste inspiratiebron. De mens was – op twee van zijn schilderijen na – de grote afwezige in Bobs werk. Aan bloemen of portretten deed hij niet, daarvoor nodigde hij gastschilders uit in 22 van de 403 uitzendingen die hij in totaal maakte. Zijn tv-serie die liep van 1983 tot 1994 wordt wereldwijd voortdurend herhaald en de hoeveelheid fans groeit nog altijd. Zeker ook onder jonge generaties die hem herontdekken en bijvoorbeeld op onlineplatforms zoals Twitch deelnemen aan Bob Ross-streaming marathons. Mee-schilderen mag, maar is niet verplicht.

Het ondergaan van Bob Ross – want dat is het – heeft kennelijk een tijdloze aantrekkingskracht. Er gaat iets magisch uit van de razendsnelle verschijning van een landschap in olieverf. In dertig hypnotiserende minuten demonstreert hij welke effecten je kunt creëren op een canvas met wet-on-wet (nat-in-nat), in de kunst ook bekend als alla prima. Deze schildertechniek, die vereist dat de schilder snel te werk gaat om het droogproces van de verf voor te zijn, werd ook toegepast door kunstenaars zoals Velázquez, Rembrandt en Hals. Maar Bob Ross pretendeerde nooit een artistiek genie te zijn: ’It’s not traditional art, it’s not fine art. And I am not trying to tell anybody it is’. Bobs doel was mensen plezier te laten beleven aan schilderen.

Maar hij bereikte meer. Vanuit zijn intieme, eenvoudige tv-studio spreekt Bob je persoonlijk toe, met een bevrijdend geloof in de maakbaarheid van talent. En dat strekt verder dan schilderen, verder dan Bobs vertrouwde tubes met kleuren zoals Van Dyke Brown, Titanium White of Sap Green. Zijn geruststellende aanmoediging ‘You can do anything you want. This is your world’ heeft op vele fans een therapeutische uitwerking. Begin maar gewoon. Ook al ben je bang om te falen. ‘Ever make mistakes in life? Let’s make them birds. Yeah, they’re birds now’. Vergissen is menselijk. Vergeef jezelf. Laat je fouten wegvliegen. Op een canvas, of uit je bestaan. ‘Just let it happen, don’t fight it’.

Met zijn kalme, warme stem bedreef Bob mindfulness avant-la-lettre en is hij nu de King of Chill voor ASMR-YouTubers die fluisterend en met zachte geluiden hun kijkers in slaap wiegen. Bob is brenger van heil in een rusteloze tijd. Maar Bob had ook humor, aan spoofs werkte hij vaak mee, zoals commercials voor de muziekzender MTV. En volgens naasten zou hij ook lol beleefd hebben aan hedendaagse memes. Postuum verscheen hij onder meer in de komische animatieserie Family Guy en superheldenfilm Deadpool 2.

Bob overleed aan lymfklierkanker in 1995 en werd slechts 52 jaar oud.

De expositie ‘Happy Painting’ in Museum MORE in Gorssel komt tot stand in samenwerking met het Amerikaanse Bob Ross Inc, het bedrijf dat Bob Ross oprichtte samen met met zijn echtgenote Jane, en Annette en Walter Kowalski.

De tv-serie ‘The Joy of Painting’ wordt in Nederland uitgezonden door Viceland.

Bron: Persbericht Museum More
Beeld: © Bob Ross Inc.


Reageer op Museum More brengt tentoonstelling over Bob Ross

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 17 reacties op Museum More brengt tentoonstelling over Bob Ross
 1. Maria Smits Rutten

  Geweldig een tentoonstelling van Bob Ross.
  Samen met mijn kennis willen we deze tentoonstelling graag bezoeken en horen graag wanneer dat is.

 2. Iris van de Laar

  Wat Supergaaf om een tentoonstelling over Bob Ross te hebben. Mijn vriend en ik hebben vaak naar afleveringen op de BBC gekeken. We willen dolgraag naar de tentoonstelling
  Graag krijg ik bericht wanneer de tentoonstelling zal zijn.

  • mm
   Marina de Vries

   Dag Iris, in het aankomende nummer, 16 oktober bij de abonnee en vanaf 20 oktober in de losse verkoop, staat een groot artikel over Bob Ross. Zijn tentoonstelling, ‘Happy Painting’ bij Museum More, staat gepland van 8 november t/m 11 april! – redactie Museumtijdschrift

 3. HAM Gerrits-Hendriks

  Geweldig! We komen met ons hele gezin, zoveel plezierige uurtjes aan beleefd.
  Wij zien ernaar uit…………..

 4. Lydia Wecke _Becker

  Fantastisch ,dat HIJ ook eens aan de beurt komt…heeft Heel Veel Kijkers..plezierige uren laten beleven….. Rembrandt is maar een enkeling” ,,de “middelmatigen”zijn ROSS schilders…ook niet onverdienstelijk !

 5. C.Dreves

  Wat een goed idee! Ook ik heb genoten van de tv-programma’s met zijn schilderlessen en ben zeker van plan het in de toekomst zelf te gaan proberen. Dat is met de [goedkope] canvasdoeken van de huidige tijd zeker de moeite waard.

 6. n.blonk

  Wij komen 28 november met een bus naar het More
  museum We organiseren ,als vrijwillegers , culturele lezingen in de Hoekschewaard .Ik weet dat er veel mensen zijn die een fan waren van Bob Ross.Wanneer we weten
  of de tentoonstelling er dan al is , kunnen we het bekend maken en kunnen er nog met ons mee.

 7. Etje Bunschoten

  wat een geweldig initiatief, heb weleens zo schilderij gemaakt a la Bob Ross samen met 10 anderen, een geweldige ervaring en je doet allemaal hetzelfde en toch was geen een schilderij hetzelfde.

 8. Jos Janssen

  Heb in verleden Bob Ross cursus gevolg. Geniaal. Als stuntelaar kon ik bomen, watervallen , wolken enmeercschilderen. Ik kom kijken in najaar 2020

 9. Marc van Tienderen

  Compliment aan het Museum MORE om een tentoonstelling te brengen over het fenomeen Bob Ross. Bij Bob heb je altijd het gevoel dat de natuur wanneer dan ook mooi is en dat iedereen moet gaan schilderen. Al is het alleen maar voor het plezier en innerlijke rust. De man is een lust omnaai te luisteren en wat hij doet is een genot om naar te kijken. Ik kijk uit naar de tentoonstelling.

 10. i. van Roosmalen

  Ik ben dol op Bob Ross. Het gemak waarmee hij je door het hele maakproces heen praat, zonder pretenties is op zich al kunst. Ik geniet er van om er naar te kijken en luisteren!

 11. Alexandra Herzog

  Goedemiddag, is er al een datum van/tot bekend wanneer de tentoonstelling te bezoeken is? Ik ben zeker geinteresseerd.
  Ik verneem het graag van u.
  Mvg,
  Alexandra