Tentoonstellingen aanmelden

Museumdirecteur en kunstenaar maken zich op voor een bokswedstrijd

  • 2 jaar geleden

Grote boksers doen het al jaren: de staredown. Het ‘naar beneden kijken’ is een belangrijke manier om je tegenstander psychologisch klein te krijgen, zeggen kenners. Een bokser kan op die manier mentaal de eerste klap uitdelen. In aanloop naar de wedstrijd tussen Deirdre Carasso, directeur van het Stedelijk Museum Schiedam, en kunstenaar Anne Wenzel vindt op 2 september 2019 óók een staredown plaats. Het eigenlijke gevecht is op zaterdagavond 14 september, als afsluiter van een serie bokswedstrijden.

Klapper  De staredown is de aftrap van het Boksvereniging De Haan Memorial weekend op 14 en 15 september 2019. Hoogtepunt is een serie wedstrijden op zaterdagavond 14 september met als laatste de klapper van de avond: de krachtmeting tussen kunstenaar Anne Wenzel en museumdirecteur Deirdre Carasso.

Grenzen verleggen
Deirdre Carasso bokste enkele maanden toen de boksschool haar uitdaagde tijdens het memorial-weekend zelf de ring in te stappen. De museumdirecteur zei ‘ja’. Ze verlegt graag grenzen; van het museum én persoonlijk. In Anne Wenzel, een sterke beeldhouwer, vond zij een waardige tegenstander. Werk van Wenzel zit ook in de museumcollectie.

Performance
Deze wedstrijd die je ook als een performance kan beleven, is een treffen tussen kunstenaar en museum. De kunstenaar strijdt voor de autonomie van de kunstenaar. Een museum hoort haar voor een tentoonstelling uit te nodigen, niet voor een bokswedstrijd, vindt ze. Als Anne Wenzel wint krijgt ze carte blanche op één verdieping in het museum.

Traditie
Als Deirdre Carasso wint, krijgt ze carte blanche in het atelier van Anne Wenzel. De kunstenaar en museumdirecteur staan in een traditie van kunstenaars en schrijvers met interesse voor boksen. Denk aan Armando, Joseph Beuys en Jan Hoet.

Let op: de staredown is niet voor publiek toegankelijk.
Meer weten of aanwezig zijn bij de bokswedstrijd? Bestel hier uw kaarten.

Bron: persbericht Stedelijk Museum Schiedam
Beeld: Museumdirecteur en bokser Deirdre Carasso. Fotografie: Bob van der Vlist 


Reageer op Museumdirecteur en kunstenaar maken zich op voor een bokswedstrijd

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.