Tentoonstellingen aanmelden

Nieuw wetenschapsmuseum opent volgend voorjaar de deuren in Gent

  • 2 jaar geleden

In 2020 is Gent een nieuw museum rijker. Het gloednieuwe Gents Universiteitsmuseum staat middenin de Gentse Plantentuin, om de hoek van MSK Gent en S.M.A.K. Het GUM wordt een museum over wetenschap, onderzoek en kritisch denken, waar de bezoeker kan ontdekken dat wetenschap het resultaat is van vallen en opstaan, twijfel en verbeelding. Het nieuwe universiteitsmuseum opent de deuren op zaterdag 21 en zondag 22 maart 2020.

Het GUM wordt een forum voor wetenschap, twijfel en kunst
Het museum zal een inkijk geven in de unieke wetenschappelijke collecties van de universiteit, van biologie tot etnografie, van geneeskunde tot psychologie. De bezoeker duikt in het brein van de wetenschapper. Welke uitdagingen komt zij/hij tegen? En welke impact heeft dat alles op ons leven en denken? Een museum waarin je op ontdekking gaat, maar ook één dat je af en toe graag doet twijfelen.

In de voetsporen van vinvis Leo
De voorbije jaren kon men al proeven van de aparte aanpak van het nieuwe museum, onder andere met de installatie van vinvis Leo in de Sint-Baafskathedraal. De vinvis die op de voorsteven van een schip in de Gentse haven belandde, werd in de kathedraal tentoongesteld en begeleid door een gedicht van Peter Verhelst. Het GUM wil op die weg verdergaan en zo de dialoog tussen kunst, wetenschap en samenleving versterken.

“Het GUM wordt een museale vertaling van het Durf Denken-idee, een wetenschapsmuseum dat haar klemtoon legt op de zoektocht naar kennis. Geen éénzijdige jubelzang van wetenschappelijke succesverhalen, noch een verafgoding van briljante geesten. Wel een realistische schets van de wetenschappelijke praktijk met al haar menselijke valkuilen en verteld vanuit een universitaire gemeenschap die het wetenschappelijk denken in haar motto omhelst. Wetenschap geïllustreerd als een creatief, steeds evoluerend en pluralistisch concept. Kortom in al haar schoonheid.” Marjan Doom, directeur GUM.

Geen lofzang op de universiteit
De Universiteit Gent kiest ervoor om niet louter een lofzang van de eigen verwezenlijkingen te brengen, ook geen succesverhaal van wetenschappers in hun ivoren toren. Maar een verhaal dat wetenschap in al haar facetten toont, met vallen en opstaan.

“We willen alle aspecten van de wetenschap via dit nieuwe Gentse museum naar het grote publiek brengen en de mensen tonen waarover het gaat: een geheel van prikkelende stellingen, feiten, vragen en experimenten. Maar ook de twijfel, de verwondering en de ontdekkingen van de wetenschapper komen er aan bod. In het GUM zal je kunnen ervaren wat de kern van wetenschap is. Met de universiteit engageren we ons om onze voortrekkersrol als beheerder van de grootste academische erfgoedcollectie in Vlaanderen ten volle op te nemen.” Rik Van de Walle, rector UGent.

Een museum voor iedereen die durft denken
Het grote publiek kan onder meer een uitgebreid programma lezingen, rondleidingen, debatten, workshops verwachten. Het GUM werkt hiervoor samen met de universiteit, maar ook met andere culturele, sociale en educatieve organisaties.

Het is geen toeval dat de opening plaatsvindt in maart 2020. Een bezoek aan het GUM is ideaal te combineren met een bezoek aan de grote Van Eyck-tentoonstelling in MSK Gent (1 februari t.e.m. 30 april 2020) of aan de Gentse Floraliën (1 t.e.m. 10 mei 2020).

Bron: persbericht Universiteit Gent
Beeld: Skelet van vinvis Leo in Sint-Baafskathedraal (2018) ©Mirjam Devriendt


Reageer op Nieuw wetenschapsmuseum opent volgend voorjaar de deuren in Gent

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.